Videospeler inladen...

Herdenkingsmars gehouden in Charlottesville, nieuwe extreemrechtse optocht is snel afgelopen

In de VS is het geweld herdacht in Charlottesville, een jaar geleden. Daarbij werd toen een vrouw doodgereden door een extreemrechtse betoger. De politie was massaal aanwezig in het stadje in Virginia, maar de ogen waren vooral gericht op Washington DC, waar gevreesd werd voor nieuwe rellen. Zover kwam het uiteindelijk niet. De aangekondigde extreemrechtse betoging lokte maar enkele tientallen aanwezigen en was snel afgelopen.

In Charlottesville in de staat Virginia was al enkele dagen de noodtoestand afgekondigd, waardoor er meer middelen vrijkwamen voor beveiliging. De politie was massaal aanwezig in het stadje toen er een herdenkingsmars werd gehouden. De moeder van de overleden vrouw sprak er de demonstranten toe. (zie video hieronder)

Videospeler inladen...

Maar de ogen waren vooral gericht op Washington DC, de Amerikaanse hoofdstad die 120 kilometer verderop ligt. Daar hadden extreemrechtse betogers een nieuwe mars aangekondigd in de buurt van het Witte Huis. Voor de "Unite the right 2"-optocht kwamen uiteindelijk maar enkele tientallen mensen opdagen, heel wat minder dan de organisatoren gehoopt hadden. Ze bliezen verzamelen in Lafayette Park, maar vertrokken al snel.

De extreemrechtse betogers droegen Amerikaanse vlaggen met zich mee, nazisymbolen waren er dit jaar niet te zien. Een aantal van hen droegen maskers om niet herkend te kunnen worden. Ze waren ruim in de minderheid in vergelijking met de tegenbetogers. Een 40-tal linkse organisaties had daartoe opgeroepen. Beide groepen werden uit elkaar gehouden door de politie. Tot incidenten kwam het niet.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

VIDEO: Björn Soenens: "Kans op rellen in Charlottesville was vrij gering"

Videospeler inladen...

"Zinloze dood en verdeeldheid"

President Trump verblijft intussen in zijn golfclub in New Jersey. Op Twitter liet hij zich wel uit over het geweld van vorig jaar. "De rellen in Charlottesville zorgden voor een zinloze dood en verdeeldheid", klinkt het. Trump verzekert dat hij zelf tegen alle vormen van racisme en geweld is. 

Vorig jaar betoogde de extreemrechtse vereniging Unite the Right in Charlottesville tegen het plan om een standbeeld van een door hen bewonderde generaal te verwijderen. Bij een tegenbetoging kwam een vrouw van 32 om het leven toen een neonazi op de massa inreed.

De zaak veroorzaakte veel ophef, ook al omdat president Trump eerst weigerde om het extreemrechtse geweld duidelijk te veroordelen.    

Meest gelezen