2018 Invision

Omstreden boek van oud-adviseur Trump: "Hij is een racist"

De Amerikaanse president Donald Trump is opnieuw het onderwerp van een omstreden boek, dat volgende week verschijnt. Zijn voormalige medewerkster Omarosa Manigault-Newman geeft hem er in "Unhinged" ("Losgeslagen") flink van langs. Ze noemt de Amerikaanse president een racist en beweert dat er opnames bestaan waarop hij "het n-woord" gebruikt. In een eerste reactie op het boek noemt Trump zijn oud-medewerkster "een marginaal". 

Omarosa Manigault-Newman dankt haar bekendheid in de VS aan Trumps reality tv. Ze wist hem te bekoren in "The apprentice", het programma waarin Trump als presentator op zoek ging naar zakelijk talent. Ook aan "Big Brother" deed ze mee.

Tijdens zijn campagne voor de presidentsverkiezingen toonde ze zich nog altijd een fervent aanhanger. "Elke criticus, elke kwaadspreker zal moeten buigen voor president Trump", zei ze toen. "Iedereen die ooit aan hem twijfelde, die het ooit met hem oneens was, die hem uitdaagde. Het is de ultieme wraak om de machtigste man in het universum te worden."

Toen Trump zijn intrek nam in het Witte Huis, werd Omarosa Manigault-Newman een van zijn adviseurs. Ze was zijn Afro-Amerikaanse medewerkster die het meest in de kijker liep, maar ze zou zich steeds ongemakkelijker hebben gevoeld om de regering-Trump te verdedigen. In december 2017 werd ze uiteindelijk ontslagen, hoewel Trump haar via zijn geliefde medium Twitter nog hartelijk dankte voor haar diensten.

Geluidsopnames

In haar boek "Unhinged" rekent ze nu genadeloos af met de president en zijn entourage. Ze noemt hem "een racist" en "een vrouwenhater". Ze zegt ook dat ze hem tijdens de opnames van "The apprentice" meermaals het woord "neger" heeft horen gebruiken, en dat er geluidsopnames zijn die dat bewijzen. 

Ook zou hij zich laatdunkend en racistisch hebben uitgelaten over de echtgenoot van zijn medewerkster Kellyanne Conway, die van Filipijnse origine is. 

Gevraagd naar zijn reactie op het boek van zijn oud-medewerkster, noemde Trump Omarosa Manigault-Newman "a lowlife", wat zoveel betekent als een "marginaal".

Sarah Sanders, persverantwoordelijke van het Witte Huis, heeft het boek eerder al afgedaan als "doorspekt met leugens". "In plaats van de waarheid te vertellen over al het goeds dat president Trump en zijn regering doen om Amerika veilig en welvarend te maken, is dit boek doorspekt met leugens en valse beschuldigingen."

Meest gelezen