AFP or licensors

Roemeens-Belgische Oana Bogdan nam deel aan protest in Boekarest: "Het gaat om waardigheid"

Tienduizenden Roemenen zijn al twee dagen op rij op straat gekomen om te protesteren tegen de regering, die ze verregaande corruptie verwijten. In de betogingen liep ook de Roemeens-Belgische architecte Oana Bogdan mee. "Dit protest gaat om waardigheid", zegt ze. "De Roemeense regering heeft geen respect voor de burger."

Het voorbije anderhalf jaar is er al vaker massaal betoogd tegen de Roemeense regering. Tot de manifestatie van eergisteren, vrijdag, was opgeroepen door Roemenen die in het buitenland wonen en werken.

"Expats in Engeland hebben de oproep gelanceerd, en die heeft snel navolging gekregen bij Roemenen in andere Europese landen", zegt architecte Oana Bogdan (foto onder). Zij woont intussen ongeveer 20 jaar in België, maar maakte in 2015 en 2016 als staatssecretaris van Cultuur deel uit van een Roemeense technocratenregering.

Die ruimde in 2016 plaats voor een nieuwe regering met de sociaaldemocratische partij SPD. "Maar dat zijn geen sociaaldemocraten. Dat is nog altijd de oude garde", zegt Bogdan daarover. Met leden van de vroegere technocratenregering -Roemenen die bij de EU hebben gewerkt of uit de privésector komen- heeft ze intussen een nieuw politiek platform opgericht dat oppositie voert in Roemenië. 

De datum van de manifestatie werd vastgelegd op 10 augustus, niet toevallig een moment waarop veel Roemeense expats en arbeidsmigranten met vakantie zijn in hun thuisland. Anderen -zoals Bogdan- kwamen speciaal voor de betoging terug. "De regering heeft nochtans veel moeite gedaan om ons te proberen tegen te houden", zegt Bogdan. 

In totaal leven 3 tot 5 miljoen Roemenen in het buitenland. Velen hebben het land verlaten wegens de corruptie, gebrek aan kansen en lage lonen. "Maar dit protest gaat niet over geld", zegt Bogdan. "Het gaat vooral over waardigheid. De Roemeense regering heeft geen respect voor de burger". 

"Zo krijgen artsen intussen hogere salarissen uitbetaald, maar ook die houden hen niet hier. Ze verkiezen hoe dan ook te vertrekken, want het Roemeense ziekenhuissysteem is door en door corrupt. Bovendien zien ze hier geen toekomst voor hun kinderen." 

De Roemeense diaspora heeft gezien hoe het anders kan

De betogers in Boekarest en andere Roemeense steden komen evenwel uit alle geledingen van de maatschappij. De meeste expats die deelnamen, zijn geen hoogopgeleide kosmopolieten, maar arbeidsmigranten die her en der in Europa aan de slag zijn op bouwwerven of als onderhoudspersoneel. "Zij hebben elders gezien hoe het moet, hoe het anders kan. Wij hopen nu dat ze ook Roemenen in Roemenië, vooral ook op het platteland, zullen beïnvloeden."

Machtsvertoon

Bogdan vliegt vandaag terug naar België. Vanavond is in Boekarest weliswaar nog een derde manifestatie gepland, al zal die wellicht kleiner zijn. Toch hoopt ze dat de Roemenen hun protest zullen volhouden. 

Net als veel betogers is Bogdan geschokt door het brutale optreden van de politie tijdens de manifestatie van vrijdagavond. Ook dat machtsvertoon illustreert volgens haar dat het met de democratie in Roemenië zeer slecht is gesteld. "Roemenië is goed op weg om de kant op te gaan van Hongarije en Polen", zegt ze. Ook daar morrelt de politiek aan de onafhankelijkheid van de rechtsstaat.

Meest gelezen