Videospeler inladen...

Per 100 patiënten op de spoedafdeling, minstens 1 die van trampoline is gevallen

Per honderd patiënten die op de spoeddienst van een Vlaams ziekenhuis terecht komen, zijn er 1 à 2 bij die een trampoline-ongeval hebben gehad. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en blijkt uit een onderzoek van de KU Leuven. Meestal gaat het om armletsels.

Onderzoekster aan de KU Leuven Barabara Bosch en kinderarts van het UZ Leuven Christiane De Boeck bestudeerden trampoline-ongevallen. Het doel  van het onderzoek was om aanbevelingen te maken om trampolines zo veilig mogelijk te gebruiken.

Uit hun onderzoek bleek dat 1,5 procent van de spoedbehandelingen in Vlaamse ziekenhuizen gerelateerd is aan trampoline-ongevallen.  In de meeste gevallen gaat het dan om armletsels. De onderarm blijkt het meest kwetsbaar met breuken van de ellepijp en het spaakbeen.

10 procent van de trampoline-ongevallen veroorzaakt een hoofdletsel, soms zelfs met neurologische gevolgen tot verlamming toe.

Niet met meer , geen salto's

Er zijn volgens de onderzoekers enkele risicofactoren die tot ongevallen leiden. Liefst 75 procent van de ongevallen gebeurt wanneer er meerdere mensen tegelijk op de trampoline springen.  Voor de lichtste persoon is dat gevaarlijk omdat die dan weg gekatapulteerd kan worden.  Ook salto's maken houdt meer risico op een ongeval in. 

Drie kwart van de trampoline-ongevallen overkomt kinderen onder de 14 jaar en bijna altijd gebeurt het ongeval binnen de eerste vijf minuten na het betreden van de trampoline.

Spoedarts van het universitair ziekenhuis Leuven Stefaan Nijs bevestigt de cijfers. Hij heeft in 2015 zelf meegewerkt aan een onderzoek naar spoedopnames bij kinderen tussen 6 en 12 jaar. "Een op drie kinderen komt de spoed binnen omwille van een ongeval", zegt Nijs. "De helft van die ongevallen zijn gebeurd tijdens sport of spel. We zien dat voetbal daar 22 procent van uitmaakt, 10 procent daarvan heeft met trampoline springen te maken.  Zeker in de zomer zien we het aantal trampoline-ongevallen stijgen."

4 tips

  • Onderzoekers raden aan om 6 jaar als minimumleeftijd te hanteren
  • Voorzie boven en rond de trampoline minstens 2,5 meter vrije ruimte
  • Voorzie een net rond de trampoline en een beveiliging op het frame
  • Een ingegraven trampoline is het veiligst

Bekijk hier het fragment uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen