Videospeler inladen...

1 jaar na de aanslagen in Barcelona en Cambrils: terugblik op een reeks bewogen dagen

In Barcelona zijn met een plechtigheid de slachtoffers herdacht van de aanslag op de Ramblas, exact een jaar geleden. Toen werd de populaire promenade opgeschikt door een witte bestelwagen die tientallen voetgangers van de weg maaide. Enkele uren later probeerden terroristen ook toe te slaan in de badplaats Cambrils. Bij de aanslagen, die werden opgeëist door IS, vielen 16 doden, onder wie ook een Belgische vrouw, en meer dan 120 gewonden. 

Donderdag 17 augustus, kort voor 17 uur. De Ramblas, de bekendste wandelstraat van Barcelona, wordt brutaal opgeschrikt door een witte bestelwagen die vanaf de Plaça de Catalunya zigzaggend en aan een hoge snelheid het voetgangersgebied komt ingereden. 

Tijdens de moordende rit van 600 meter maakt de bestelwagen 14 dodelijke slachtoffers, onder wie ook een vrouw uit Tongeren, en meer dan 120 gewonden. De aanslag, die wordt opgeëist door IS, is de dodelijkste in Spanje sinds de aanslagen van 11 maart 2004 in Madrid. 

De bestuurder van de bestelwagen kan ontkomen. De politie start meteen een klopjacht. 

Enkele uren na de aanslag, rond 19.30 uur, rijdt een witte auto in op een politiecontrole aan de snelweg rond Barcelona. De auto wordt onder vuur genomen, maar kan doorrijden. Enige tijd later wordt hij teruggevonden in Sant Just Desvern, een voorstad van Barcelona.

Op de achterbank ligt een dode man. Hij blijkt door messteken om het leven te zijn gebracht door de dader van de aanslag, die zijn wagen kort na de aanslag had gecarjackt. De man op de achterbank wordt gerekend als het 15e dodelijke slachtoffer van de aanslag.  

Videospeler inladen...

Zes uur na de aanslag in Barcelona, het is dan al een eind na middernacht, rijden vijf terroristen met een auto in op voetgangers in de badplaats Cambrils, zo'n 60 kilometer van Barcelona. Er valt één dode, maar de antiterreurpolitie kan voorkomen dat er meer slachtoffers vallen. De vijf terroristen, die -valse, zo zal later blijken- bommengordels dragen, worden doodgeschoten door de politie.  

Videospeler inladen...

Terwijl het onderzoek naar de verdachten volop loopt, verschuift de aandacht naar twee stadjes in Catalonië. De aanslagen blijken te zijn voorbereid in Alcanar, ten zuiden van Barcelona. Daar is in de nacht vóór de aanslagen een huis ontploft. In de woning vond de politie drie doden. Een van hen is een imam die later wordt gezien als de spilfiguur en het brein achter de aanslagen. De man blijkt ook een link te hebben met België. Hij woonde enige tijd in Vilvoorde.

Het andere stadje dat in beeld komt is Ripoll. Uit die gemeente van 11.000 inwoners aan de voet van de Pyreneëen blijken de terroristen afkomstig te zijn. Zij zouden in korte tijd geradicaliseerd zijn na de komst van de imam. 

Videospeler inladen...

Terwijl de meeste leden van het terroristennetwerk zijn geïdentificeerd en opgepakt of (ge)dood, is de dader van de aanslag op de Ramblas nog altijd voortvluchtig. Op 21 augustus, vier dagen na de aanslag, wordt Younes Abouyaaqoub door de politie doodgeschoten in Subirats, op zo'n 50 kilometer van Barcelona, waar hij zich schuilhoudt in een wijngaard. 

Herdenking

De aanslag werd vandaag herdacht, onder meer op de Plaza de Catalunya, waar om 10.30 uur een plechtigheid plaatsvond. Er werd een minuut stilte gehouden en een koor zong John Lennons "Imagine" en "Hallelujah". Ook werd het gedicht "No Man is an Island" van John Donne opgedragen in de talen van de dodelijke slachtoffers. Naast het Catalaans, Duits, Italiaans, Portugees, Frans, Engels en Spaans, werd de tekst dus ook in het Nederlands voorgedragen, als een eerbetoon voor de 44-jarige vrouw uit Tongeren die omkwam bij de aanslag.

Om 18.30 uur vond ook nog een tweede herdenkingsplechtigheid plaats, georganiseerd door de Catalaanse regering, voor de gevangenis van Lledoners, waar verschillende separatistische politici opgesloten zitten. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen