Ethan 2018 Campaign

14-jarige doet gooi naar ambt van gouverneur in Amerikaanse staat Vermont

In de Amerikaanse staat Vermont worden morgen voorverkiezingen gehouden voor het ambt van gouverneur. Een van de kandidaten is een jongen van 14 jaar, Ethan Sonneborn. "Wie goede ideeën heeft, zou een openbaar ambt moeten kunnen uitoefenen. Zelfs al is hij een tiener."

Ethan Sonneborn, een scholier van 14, houdt van basketbal, vissen en schrijven. En hij is gebeten door politiek. In die mate zelfs dat hij morgen deelneemt aan de voorverkiezingen in de Amerikaanse staat Vermont. De inwoners daar kiezen morgen de kandidaten voor het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, namens de Democratische en de Republikeinse partij. En ze kiezen ook telkens een kandidaat-gouverneur.

Voor dat laatste ambt heeft Sonneborn zich kandidaat gesteld. "Ik heb altijd interesse gehad in een openbaar ambt", zegt de tiener, die erachter kwam dat de grondwet van Vermont geen leeftijdsgrens stelt aan een kandidaat-gouverneur. De enige voorwaarde waaraan die moet voldoen, is vier jaar in Vermont wonen. Aan die voorwaarde voldoet Sonneborn. 

Politici zijn helemaal niet divers. Ze zijn meestal blank, mannelijk en heel oud

Hij slaagde erin genoeg handtekeningen te verzamelen om een plaats te krijgen op het stembiljet, en wist intussen zo'n 1.700 dollar aan fondsen bijeen te krijgen. Toch stelt zijn kandidatuur een paar andere, praktische, problemen. Ten eerste moet hij zijn campagne zien te combineren met school. En ten tweede heeft hij als 14-jarige geen rijbewijs, zodat hij naar elke meeting moeten worden gereden. 

Praktische bezwaren

Maar die praktische bezwaren dienen een 14-jarige niet tegen te houden, vindt Sonneborn, die pleit voor een diverser politiek landschap. "Politici zijn helemaal niet divers. Ze zijn meestal blank, mannelijk en heel oud", zegt Sonneborn.

Dat kan anders, vindt hij. Niet leeftijd zou een doorslaggevende factor mogen zijn, maar motivatie en goede ideeën. "Wie goede ideeën heeft, zou een openbaar ambt moeten uitoefenen. Als er jonge mensen, zijn met slimme, praktische, progressieve, pragmatische ideeën, dan verdienen ze steun, ook al zijn het tieners". Zelf wil Sonneborn vooral ijveren voor een aanpassing van de wapenwet. 

Morgen neemt hij het op tegen drie andere kandidaten bij de Democraten. Mocht hij het halen, dan staat hem in november overigens nog een grotere uitdaging te wachten. Momenteel is de populaire Republikein Phil Scott gouverneur van Vermont, en die maakt veel kans op een tweede termijn.

Maar ook als het helemaal niets wordt, zal Sonneborn zich niet uit het lood laten slaan, meent zijn even oude schoolvriend en campagneleider. "Hij zal gaan, gaan en blijven gaan."

Meest gelezen