Videospeler inladen...

Wat is er juist aan de hand in Turkije? En kunnen toeristen er nu koopjes doen?

De moeilijke situatie van de Turkse economie zorgt ervoor dat de internationale beurzen rood kleuren. De Turkse munt, de lira, blijft in waarde zakken. De prijzen blijven stijgen. Michaël Van Droogenbroeck legt uit wat er aan de hand is en hoe de financiële crisis merkbaar is voor burgers, bedrijven en toeristen.

Wat is er juist aan de hand?

Videospeler inladen...

Het economisch model van Turkije dreigt als een pudding in elkaar te zakken. Dat model was maar op één ding gebaseerd: zoveel mogelijk economische groei realiseren. President Erdogan deed daar alles aan. Hij investeerde massaal in infrastructuurwerken. Maar Turkije had daar het geld niet voor en moest dus geld lenen. Dat kon door de goedkope rente, de leningen kostten niet veel.

De oorzaak van de problemen werd niet aangepakt. Het tekort in de economie werd niet weggewerkt, de prijzen en de levensduurte bleven stijgen. Daarboven komt ook nog het handelsgeschil met de Verenigde Staten wat nog extra olie op het vuur betekent. Dat alles maakt dat Turkije zich naar de financiële afgrond begeeft.

Hoe voelen de Turken de crisis?

Videospeler inladen...

De Turkse burgers voelen de crisis in hun portemonnee. Het leven is 15 procent duurder geworden. De Turkse bedrijven voelen het ook. De meeste van hun schulden staan in Amerikaanse dollars of in euro's. In een jaar tijd is de waarde van de Turkse lira gehalveerd tegenover de dollar. De schulden van de Turkse bedrijven zijn dus dubbel zo duur geworden. 

Hoe voelen toeristen de crisis?

Videospeler inladen...

Is het nu goedkoper om naar Turkije te reizen? Niet helemaal. De meeste reizen zijn op voorhand vastgelegd en zijn in euro's betaald door reisbureaus. Ze doen dat net om die koersrisico's in te dekken. Wie vandaag een reis boekt, zal dus geen groot voordeel doen.

Wie nu in Turkije is en daar iets kan kopen in Turkse lira, die kan wel een voordeel doen. Alleen is de vraag of je wel kan betalen in de Turkse munt, want in veel toeristische plaatsen wordt afgerekend in euro's of in dollars. 

Wat nu?

Videospeler inladen...

De Turkse centrale bank heeft geprobeerd om het tij te doen keren. Maar het bleken allemaal druppels op een hete plaat te zijn. De koersval van de Turkse lira is wat afgeremd, maar het probleem blijft. Dat zal zo blijven tot zolang er niet beslist wordt om de rente te verhogen, om lenen dus duurder te maken. Dat is het enige echte antwoord dat kan gegeven worden op de hoge inflatie.

Maar de Turkse president wil absoluut niet dat de rente verhoogd wordt. Volgens hem is een renteverhoging "de moeder van alle kwaad". Hij heeft de macht om dat ook tegen te houden. Het politieke en monetaire beleid zijn in Turkije erg verweven geraakt. 

Meest gelezen