Videospeler inladen...

Aquarius legt opnieuw pijnpunten van Europees migratiebeleid bloot

Het reddingsschip Aquarius legt opnieuw de pijnpunten bloot van de Europese migratiepolitiek. Het schip heeft 141 migranten en vluchtelingen aan boord, maar net als twee maanden geleden weigeren Italië en Malta om hun havens open te stellen.  SOS Mediterranée, de hulporganisatie die het schip beheert, heeft de Europese lidstaten gevraagd om hun verantwoordelijkheid op te nemen en een veilige haven open te stellen. 

Het reddingsschip Aquarius heeft vrijdag 141 migranten en vluchtelingen gered van twee houten boten voor de Libische kust. Het schip ligt intussen tussen Malta en het Italiaanse eilandje Lampedusa, maar net als twee maanden geleden weigeren Italië en Malta het te laten aanmeren. 

"De Aquarius gaat waarheen hij wil, maar niet naar Italië", twittert de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini. Italië vindt dat Groot-Brittannië de plicht heeft om de mensen op te vangen die door het schip zijn gered, omdat het vaart onder de vlag van Gibraltar, het Britse overzeese gebied aan de Spaanse zuidkust.

Gibraltar heeft intussen aangekondigd dat het zijn vlag voor de Aquarius zal intrekken. Volgens de regering staat het schip geregistreerd als "onderzoeksschip", niet al reddingsschip, en heeft Gibraltar de Aquarius na de gebeurtenissen van twee maanden geleden al gevraagd om te stoppen met de reddingsoperaties. 

Dat neemt niet weg dat Gibraltar de dichtstbijzijnde havens -die van Italië of Malta dus- toch vraagt "om hun verplichtingen na te komen en de Aquarius toe te staan om aan te meren."

Huidige situatie is in totale tegenspraak met het internationaal maritiem recht

Voorzitter Sophie Beau van SOS Méditerranée heeft de Europese lidstaten eerder vandaag opgeroepen om een oplossing te vinden. "We roepen hen op hun verantwoordelijkheden op te nemen om een veilige haven aan de Middellandse Zee te vinden", zegt ze. "De huidige situatie is in totale tegenspraak met het internationaal maritiem recht". Volgens de voorzitster hebben verschillende geredde opvarenden van de Aquarius de ngo's verteld dat vijf vaartuigen hen zijn voorbijgevaren zonder te stoppen.

Sinds de Italiaanse populistische regering op 1 juni aantrad, sloot Rome zijn havens voor ngo's die vluchtelingen op de Middellandse Zee redden. Rome wil dat migranten die op zee worden gered, terug naar Libië of naar andere EU-landen worden gebracht.

Twee maanden geleden had de Italiaanse regering de Aquarius belet om met honderden vluchtelingen en migranten aan te meren. Het schip dobberde dagenlang rond op zee en mocht uiteindelijk doorvaren naar de Spaanse haven Valencia.

Spanje heeft ditmaal laten weten dat het de Aquarius niet zal opvangen. "Spanje is niet de meest veilige haven, want het is niet de dichtstbijzijnde", zegt de Spaanse regering, verwijzend naar het maritieme recht.

Meest gelezen