Bommen gevonden onder oude speelplaats in Aarschot

In Aarschot zijn vanochtend twee bommen opgegraven. De projectielen lagen onder een oude speelplaats. Ondertussen is het terrein vrijgegeven.

De heraanleg van de parking aan het huidige ontmoetingscentrum de Kortakker in Aarschot is maandagmorgen in allerijl stilgelegd. Daar werden namelijk twee onbekende objecten gevonden, die later Duitse bommen uit de Eerste Wereldoorlog bleken te zijn. 

"We hebben een bom gevonden"

"Het was wel even schrikken, ja", zegt schepen Gwendolyn Rutten. Zij werd vanmorgen ingelicht over de vondst. "Er is zeer professioneel gehandeld", zegt de schepen. "Zowel de politie als DOVO, de ontmijningsdienst, waren heel snel ter plaatse om onder andere het gebied af te zetten." 

Eerste Wereldoorlog

Het bleek te gaan om twee bommen uit de Eerste Wereldoorlog, die waren achtergelaten door de Duitsers. "DOVO heeft de bommen meteen getransporteerd, en achteraf nagekeken of er nog andere resten van de oorlog lagen. Dat was niet het geval."

De plaats waar de bommen werden ontdekt, was vroeger een school. Bij de graafwerken op de oude speelplaats stootten de graafmachines dan op het geschut. "Niemand heeft ooit geweten dat daar bommen lagen", zegt Rutten. "Ook nu is daar nog de Hagelandse Academie voor Schone Kunsten gevestigd, alsook de muziekschool, dus er komen elke dag heel veel kinderen voorbij."

Martelarenstad

Aarschot was tijdens de periode 1914-1918 een martelaarstad. De stad werd door de Duitse bezettingsdiensten bijna volledig in brand gestoken. "We herdenken dezer dagen het 100-jarige bestaan van de Groote Oorlog dan is dat toch wel akelig dichtbij, als je zo'n vondst doet." 

Meest gelezen