Videospeler inladen...

Duizenden Jemenieten betogen tegen luchtbombardement van schoolbus waarbij 40 kinderen gedood werden

In Saada, in het noorden van Jemen, zijn 40 kinderen begraven die eerder gedood werden bij een Saudisch bombardement op een schoolbus. Volgens het Saudische persagentschap SPA was de aanval "legitiem" en "gericht tegen Houthi's die kindsoldaten zouden ronselen".

De begrafenis van de tientallen jonge slachtoffers werd bijgewoond door duizenden mensen; niet enkel familieleden, maar ook veel woedende mensen uit de buurt. Dat gebeurde in Dahyan in de noordelijke provincie Saada, een bolwerk van de sjiitische Houthi's die een groot deel van Jemen in handen hebben.

Bij die luchtaanval zijn volgens het Internationale Rode Kruis 51 doden gevallen, onder hen 40 kinderen. Ten minste 79 mensen raakten gewond, onder hen 56 kinderen. In de oorlog in Jemen zijn de voorbije jaren minstens 10.000 doden gevallen, het land kent een uitbraak van cholera en er heerst hongersnood, maar het bombardement van een schoolbus vol kinderen op een markt heeft toch heel wat verontwaardiging uitgelokt, zoals te zien is op onderstaande foto van protesterende kinderen in de hoofdstad Sanaa.

(Lees verder onder de foto.)

AFP or licensors

De Arabische coalitie die in Jemen vecht tegen de Houthi's, heeft de verantwoordelijkheid niet op zich genomen en zegt dat ze de zaak onderzoekt. Toch heeft het Saudische persbureau SPA vandaag gemeld dat de aanval "legitiem" was en "gericht tegen Houthi-leiders die kinderen rekruteren als kindsoldaten". De Verenigde Naties gaan een onafhankelijk onderzoek naar de aanval uitvoeren.

Er is echter ook veel kritiek op de Verenigde Staten en andere westerse landen. Die zijn militair niet betrokken bij het conflict in Jemen, maar leveren wel militair materiaal en intelligence aan de Saudi's en andere Arabische legers die tegen de sjiitische Houthi's vechten. Toch ontkent de VS dat het informatie geleverd heeft voor de luchtaanval waarbij de schoolbus geraakt werd.

AFP or licensors

Meest gelezen