Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Er zijn nu al zeker 436 doden gevallen bij de aardbeving op het Indonesische eiland Lombok

Er worden steeds meer lichamen van onder het puin gehaald na de zware aardbeving van 5 augustus. Meer dan 353.000 mensen op Lombok hebben geen huis meer.

Het getal van 436 doden is meegedeeld door het nationale rampenagentschap in de hoofdstad Jakarta. Dat heeft doorgaans lagere cijfers dan het lokale rampenagentschap op Lombok. Er zouden ook duizenden zwaargewonden verpleegd worden, meestal in tenten.

Het aantal mensen van wie het huis verwoest is, is intussen opgelopen tot 353.000. Volgens het agentschap zitten de meesten van hen in tenten of leven ze onder een zeil. Een aantal van hen zouden onderdak hebben gevonden bij familie of vrienden of bij andere mensen die nog wel een huis hebben.

Het Indonesische leger heeft intussen vliegtuigen met hulpgoederen gestuurd en drie helikopters vliegen voedsel, drinkwater, geneesmiddelen en dekens naar afgelegen gebieden op Lombok. Een groot aantal wegen zijn door aardverschuivingen nog altijd onbruikbaar.

Aardbevingen zijn geen uitzondering in Indonesië, een staat met meer dan 17.000 eilanden, gelegen op de zogenoemde "Ring of Fire" rond de Stille Oceaan. De meest beruchte was de schok die de tsunami van december 2004 veroorzaakte in de Indische Oceaan. In Indonesië zijn daarbij 170.000 mensen omgekomen op het eiland Sumatra.

Sindsdien zijn er echter nog meer van die zware aarschokken geweest met honderden en vaak duizenden doden tot gevolg. Dat was meestal het geval op de eilanden Sumatra en Java. Indonesië is ook het land met het grootste aantal actieve vulkanen, maar die maken veel minder slachtoffers. In 2010 zijn wel 353 mensen gedood bij de uitbarsting van de vulkaan Merapi op het eiland Java. De uitbarsting van de vulkaan Agung op Bali vorig jaar heeft voor zo ver bekend geen slachtoffers geëist, maar bij de vorige uitbarsting in 1963 zijn wel meer dan 1.200 mensen omgekomen.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen