Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

FBI-agent die zich uitsprak tegen Trump ontslagen

In de Verenigde Staten heeft de FBI de onderzoeker Peter Strzok ontslagen omdat die zich in sms'en negatief had uitgelaten over president Trump. Strzok was lange tijd betrokken bij het onderzoek naar mogelijke Russische banden met de presidentscampagne van Trump.

Strzok werd vorige vrijdag ontslagen door de vicedirecteur van de FBI David Bowdich. De 48-jarige agent was onder vuur gekomen nadat zijn anti-Trump boodschappen vorig jaar aan het licht waren gekomen en hij uit het team van speciale aanklager Robert Mueller was gezet.

President Trump is erg tevreden met het ontslag. Volgens hem en zijn aanhangers toont de zaak aan dat het Rusland-onderzoek gekleurd is door politieke voorkeuren. Strzok was ook betrokken bij het onderzoek naar de e-mails van Hillary Clinton. Clinton werd daarin vrijgesproken, maar Trump vindt dat dat onderzoek moet worden overgedaan.

Strzok ontkent dat hij zich in zijn werk heeft laten beïnvloeden door zijn politieke voorkeur. Volgens zijn advocaat was een lichtere sanctie zoals een tijdelijke schorsing en een verlaging in rang normaal geweest, maar is Strzok ontslagen onder politiek druk.

Meest gelezen