Iran: "Geen oorlog, maar ook geen onderhandelingen met de Verenigde Staten"

Ayatollah Ali Khamenei, de hoogste leider van Iran, gelooft niet dat er een militair conflict met de VS komt, maar hij sluit ook een topontmoeting met VS-president Donald Trump uit. Tegelijk valt Khamenei echter ook uit naar de Iraanse regering, die hij "economisch wanbeheer" verwijt.

"Laat mij enkele woorden richten aan het volk: ER KOMT GEEN OORLOG,  MAAR WE ZULLEN OOK NIET ONDERHANDELEN MET DE VERENIGDE STATEN", zo reageert Khamenei op Twitter op de oplopende spanningen met de VS. In een andere tweet liet hij verstaan dat "als we toch onderhandelen met de VS, het alleszins niet met deze regering zal zijn". Dus niet onder president Donald Trump.

Khamenei sluit dus uit dat hij opnieuw wil onderhandelen over de voorwaarden van het nucleair akkoord met de grootmachten uit 2015, ook niet nadat de VS onder Trump uit dat akkoord zijn gestapt.

Hij stelt zijn volk gerust dat er wellicht geen oorlog komt, maar tegelijk wil Khamenei zo ook verhinderen dat president Hassan Rouhani zou ingaan op een uitnodiging van president Trump voor een topontmoeting. Rouhani wou dat niet onvoorwaardelijk doen, maar sloot een dergelijke top niet uit. Hij zal het veto van Khamenei als "religieuze gids van de islamitische republiek" echter niet naast zich neer kunnen leggen. Er komt dus geen top.

"Wanbeheer is erger dan VS-sancties"

Wat er wel komt, is een lading economische sancties van de Verenigde Staten tegen Iran en tegen bedrijven uit derde landen die nog zaken doen met Teheran.

Opmerkelijk is dat ayatollah Khamenei ook het "economisch wanbeheer van de regering" erger vindt voor Iran dan de Amerikaanse sancties. "Ik noem dat geen verraad, maar wel een grote fout in management", luidt het.

Dat is onverholen kritiek op president Rouhani en diens regering. Khamenei wil ook dat nieuwe rechtbanken de wijd verspreide corruptie hard gaan aanpakken. De machtsstrijd binnen de klieken in het regime lijkt daarmee opnieuw in een stroomversnelling terecht te komen. Onlangs werd de gematigde minister van Arbeid Ali Rabiei tot ontslag gedwongen door het parlement. Dat werd beschouwd als een overwinning van de "hardliners" binnen het regime op de relatief gematigde president Rouhani.

Meest gelezen