"Tegen volgende lente kunnen we een nest jonge wolven verwachten"

De tweede wolf die in Limburg is opgedoken is waarschijnlijk een mannetje. Dat zegt wolvenkenner Jan Loos van Landschap vzw. Het ziet er naar uit dat de nieuwe wolf met wolvin Naya een koppel zal vormen en dat we in de lente van volgend jaar jongen kunnen verwachten.   

"In maart hadden we al eens een tweede wolf in Limburg op bezoek", brengt Jan Loos ter herinnering. "Maar dat dier is toen helaas doodgereden. Nu hebben we dus voor de derde keer een wolf in Limburg. Het bewijst dat er in Europa natuurlijke corridors zijn waarlangs de dieren tot hier geraken."      

Koppel in de maak

Vandaag zijn er er beelden opgedoken waarop de twee wolven samen te zien zijn. Volgens Loos wijst alles erop dat de nieuwe wolf een mannetje is. "De wolf is fors groter dan Maya en bovendien is er het feit dat Maya hem tolereert.

Twee wolvinnen die niet verwant zijn, kunnen het doorgaans  slecht met elkaar vinden." Om honderd procent zeker te zijn dat het een mannetje is, moet gewacht worden op het DNA-onderzoek bij de gedode schapen.

"Als het wel degelijk om een mannetje gaat, is de kans groot dat de twee hier een familie gaan stichten.  We kunnen dan tegen de lente van volgend jaar een nest met jonge wolven verwachten, twee tot zeven jongen van wie er doorgaans drie à vier overleven", zegt Joos.      

Surplus killing

De nieuwe wolf had blijkbaar flinke honger, want in een week tijd werden maar liefst 9 dode schapen aangetroffen. Afgelopen zaterdag zelfs 4 op dezelfde plek.

"Dat wolven meerdere dieren tegelijk doden, is een bekend verschijnsel", zegt Loos. "Op het moment dat een wolf een prooi kan doden, gaat hij gewoon door met doden. Dat is nu eenmaal zijn instinct."

"Hij doet dat niet om al die dieren meteen op te eten, maar wel om een voedselvoorraad aan te leggen. Zo hoeft hij telkens als hij honger heeft niet weer op jacht. Hij kan dan gewoon naar de plek terugkeren waar hij zijn prooien heeft achtergelaten. Vossen doen dat trouwens ook. Dat verschijnsel heet surplus-killing."

Territorium

De eerste vier schapen die gedood werden, graasden op het militair domein van Leopoldsburg. Het Agentschap voor Natuur en Bos heeft er in totaal een 400-tal schapen uitgezet die er de natuur beheren. De afrastering waarbinnen de schapen zich bewegen, heeft hen duidelijk niet kunnen beschermen.

"De flexinetten die als afrastering dienen, zijn niet geschikt om wolven tegen te houden", aldus Loos. "De nieuwe gezel van Naya heeft dat blijkbaar ontdekt. Als er volgend jaar jongen bijkomen, zal het territorium van de wolven waarschijnlijk groter worden. Het wordt dan dringend tijd om te werken aan wolfwerende maatregelen. Misschien moet het Agentschap er maar eens over nadenken om de schapen te vervangen door Schotse hooglandrunderen. Dat zijn even goede grazers en ze schrikken wolven af."

Schapen worden doorgaans gedood door wolven die zwerven en geen andere keuze hebben om aan voedsel te geraken.

Jan Loos, Landschap vzw

Geen reden tot paniek

Als de nieuwe wolf in Leopoldsburg blijft, hoeven plaatselijke schapenhoeders nog niet meteen te panikeren. Loos: "Naya heeft de afgelopen 8 maanden geen schaap meer gedood. Dat komt omdat zij intussen weet waar zij reeën en everzwijnen kan vinden."

"Zodra een wolf zijn territorium heeft gekozen, doodt hij vooral wild dat hij vrij kan bejagen. Schapen in gevangenschap worden doorgaans gedood door wolven die zwerven en geen andere keuze hebben om aan voedsel te geraken."    

Mensen die menen de wolf te hebben waargenomen, kunnen dat melden op de website welkomwolf.be van Landschap vzw.

Meest gelezen