AP2010

Musk bevestigt in blog: Saudisch staatsfonds wil Tesla van de beurs halen

De CEO van Tesla Elon Musk heeft in een blog meer uitleg gegeven over het plan om het autobedrijf van de beurs te halen. Daarin bevestigt Musk dat een Saudisch staatsfonds wil meewerken aan het plan. De flamboyante ingenieur/CEO komt ook terug op zijn ophefmakende tweet van vorige week.

Vorige week bond Musk zelf de kat de bel aan door een tweet de wereld in te sturen waarin hij bekendmaakte dat hij "overweegt om Tesla van de beurs te halen". Dat betekent dat u en ik niet zomaar nog aandelen van Tesla zouden kunnen kopen en dat er voor het bedrijf heel wat verplichtingen op het vlak van rapportering zouden wegvallen.

In een blogpost gaf Musk meer uitleg. Hij schreef dat het plan Tesla meer kansen zou geven om op de lange termijn te plannen. Nu moet het bedrijf rekening houden met kwartaalresultaten en dat zou volgens Musk een goeie langetermijnplanning in de weg staan. De grillige beurskoers noemde hij ook "een afleiding voor de werknemers van Tesla".

Ironisch genoeg gaf het bericht van Musk de beurskoers van Tesla een forse opstoot, want hij zou het bedrijf van de beurs halen aan 420 dollar per aandeel, fors meer dan de koers op dat moment. Musk kreeg wel heel wat kritiek, onder meer omdat hij heel vaag bleef over de financiering.

Saudi's

In de dagen daarna gonsde het van de geruchten over het plan, vooral over wie het zou financieren. Over die financiering heeft Musk nu een nieuwe blog geschreven. De geruchten bleken ook te kloppen: een Saudisch staatsfonds zou er zijn schouders onder zetten. De Saudi's zouden zo hun afhankelijkheid van de oliesector willen verkleinen.

Uit de tekst van Musk blijkt dat hij al praat met de Saudi's sinds begin 2017. Nadat het staatsfonds 5 procent van Tesla had gekocht via de beurs, raakte het verhaal blijkbaar in een stroomversnelling. Op 31 juli sprak Musk weer met de managers van het staatsfonds en daaruit zou gebleken zijn dat de Saudi's bijzonder gemotiveerd zijn om Tesla van de beurs te halen en om daarvoor de nodige centen op tafel te leggen.

Musk schreef ook nog dat hij de tweet vorige week had geplaatst, zodat alle aandeelhouders op hetzelfde moment over dezelfde informatie konden beschikken.

Het plan om Tesla van de beurs te halen, lijkt dus al vergevorderd. Musk steekt niet onder stoelen of banken dat hij het autobedrijf weer "privé" wil maken en de Saudi's leggen wat graag het nodige geld op tafel. Nu het akkoord van de aandeelhouders nog.

Meest gelezen