Video player inladen...

Tweede wolf in Limburg nu ook samen met Naya gespot

De tweede wolf die in Limburg is opgedoken, heeft de wolvin Naya al ontmoet. Dat blijkt uit beelden die vannacht zijn gemaakt door het INBO, het instituut voor Natuur en Bosonderzoek. De voorbije week zijn in totaal negen schapen gedood bij verschillende aanvallen. Het is niet duidelijk of die aanvallen het werk waren van de nieuwe wolf of dat Naya er ook bij betrokken was.

"Naya heeft gezelschap gekregen", zei Koen van Muylem van het INBO eerder vandaag. Het instituut stelde vast dat de nieuwe wolf die in de omgeving gefotografeerd is door een wildcamera, geen zender had. Het gaat dus niet om Naya.

Maar nu blijkt dat de "nieuwe" wolf al kennis heeft gemaakt met Naya: de twee wolven zijn afgelopen nacht samen gefotografeerd door een observatiecamera.  Op de foto is rechts Naya te zien - herkenbaar aan de halsband - en links de andere wolf.

Dode schapen

Begin vorige week kwam de eerste melding van dode schapen uit een privé-kudde in beheer van het Agentschap voor Natuur en Bos en Natuurpunt op het militair domein van Leopoldsburg. Zowel zaterdag, dinsdag als vrijdag zijn daar dode schapen gevonden. In totaal gaat het om vier dieren.

Nochtans zat de kudde ’s nachts achter een raster met elektriciteit en waren er dus voorzorgsmaatregelen genomen. Uit onderzoek blijkt dat de stroomspanning op de draad door de droogte te laag was. Her en der was het raster ook in minder goede staat. Intussen zijn al herstellingen uitgevoerd.

In de onmiddellijke omgeving werd vervolgens nog een ander dood schaap van een andere kudde gevonden. En wat verder uit de buurt werden zaterdagavond vier dode schapen aangetroffen. Dat brengt het totaal dus op negen. Er zijn DNA-stalen genomen voor verder onderzoek.

Schade wordt terugbetaald

Naya verblijft sinds begin dit jaar in de buurt van Leopoldsburg. Twee weken geleden werd de wolvin nog op beelden waargenomen. Kort na haar aankomst, begin dit jaar, werden enkele schapen door haar doodgebeten, maar de laatste maanden bleef het stil. Dat deed vermoeden dat zij niet verantwoordelijk was voor de plotse golf van aanvallen op schapen.

Alle betrokkenen in de buurt zijn vandaag geïnformeerd, zodat ze voorzorgsmaatregelen kunnen nemen. Schade die een wolf veroorzaakt, wordt terugbetaald. Dat is zo bepaald in het Wolvenplan van de Vlaamse regering.

Bekijk hier het fragment uit “Het Journaal”:

Video player inladen...

Meest gelezen