Video player inladen...

Nog 20.000 tot 30.000 IS-strijders in Irak en Syrië, volgens VN-rapport

In Syrië en Irak zijn er vandaag nog tussen 20.000 en 30.000 IS-strijders aanwezig. Dat moet blijken uit een rapport van de Verenigde Naties. "Duizenden buitenlandse strijders maken nog een belangrijk deel uit van die groep", meldt het rapport. De zender Alaan TV sprak onlangs met twee Nederlandse en een Vlaamse IS-strijder. Hun getuigenissen waren vanavond te zien in "Terzake".

IS heeft dan wel de controle verloren over het grootste deel van zijn zelfuitgeroepen "kalifaat", nadat in 2017 zijn bolwerken Mossul (Irak) en Raqqa (Syrië) werden heroverd, toch zijn er volgens het VN-rapport nog 20.000 tot 30.000 IS-strijders aanwezig in beide landen. Die strijders zouden ongeveer evenredig verdeeld zijn over Syrië en Irak.

De terreurorganisatie is volgens het rapport nog altijd in staat om aanslagen uit te voeren op het Syrische grondgebied. "In Irak blijft IS actief dankzij slapende cellen", zo klinkt het. Volgens het rapport bestaat een belangrijk deel van de organisatie nog altijd uit buitenlandse strijders, van wie er nog nog duizenden zijn. Hun aantal neemt intussen weliswaar niet meer toe.

Het aantal strijders dat Syrië en Irak verlaat, zou dan weer kleiner zijn dan aanvankelijk werd gedacht. De meesten die het gebied verlaten, gaan naar Afghanistan. Van daaruit zouden intussen ook de belangrijkse verantwoordelijken van de terreurorganisatie opereren.

3.000 tot 4.000 IS-strijders zouden gevestigd zijn in Libië. In Jemen zouden ze slechts met hooguit 500 zijn, terwijl Al-Qaeda daar meer dan 6.000 aanhangers telt.

De zender Alaan TV sprak onlangs met twee Nederlandse en een Vlaamse IS-strijder. Hun getuigenissen waren vanavond te zien in "Terzake".

Video player inladen...

Meest gelezen