Verdachten bankoverval Elsene lossen geen woord en blijven in de cel

De vier gangsters die vorige week werden opgepakt toen ze op het punt zouden hebben gestaan om een spectaculaire bankoverval te plegen in Elsene, blijven in de cel. De Brusselse raadkamer bevestigde zopas hun aanhouding. De verdachten ontkennen en beroepen zich op hun zwijgrecht.

De speciale eenheden van de federale politie stonden de vier vijftigers en zestigers vorige week woensdag op te wachten aan het ING-bankkantoor in de Kroonlaan in Elsene. Het viertal had onder andere een vuurwapen, een granaat, een ontsteker voor springstoffen, kogelwerende vesten en politie-uniformen in het bezit. Luttele minuten voor de eerste bediende aankwam, werden de verdachten ingerekend. 

De vier verdachten zijn geen onbekenden voor het gerecht. Een van hen is Djurica Djordjevic, een notoire overvaller die in de jaren ’80 werd gelinkt aan de beruchte Patrick Haemers. De tweede man is Koenraad Spitaels, die in het verleden deel uitmaakte van de bende rond Marcel Habran, topfiguur in het Luikse criminele milieu. Samen pleegden ze in 2000 een overval op een geldtransport op het luchthaven van Findel in Luxemburg. De derde verdachte, David Marloye, heeft ook al een reeks gewapende overvallen op zijn kerfstok. De laatste man is minder gekend bij politie en gerecht.

De politie voerde al enkele maanden een onderzoek nadat er een anonieme tip was binnengekomen

Advocaat Didier de Quévy

“De politie voerde al enkele maanden een onderzoek nadat er een anonieme tip was binnengekomen waarin sprake was van een geplande overval op een ING-bankkantoor”, zegt advocaat Didier de Quévy, die Koenraad Spitaels verdedigt. “Mijn cliënt werd afgeluisterd en speurders hoorden dat hij een voertuig moest parkeren aan het bankkantoor in Elsene. De politie is in actie geschoten en heeft woensdagochtend de vier verdachten opgepakt aan het bankfiliaal.”

Een van de verdachten werd opgepakt in een hoogspanningscabine. Volgens een bron dicht bij het onderzoek had hij de elektriciteit in zowat het hele bankkantoor al afgesneden. Djordjevic en Spitaels werden opgepakt aan het stuur van een gestolen wagen, de derde, David Marloye, had zich verstopt in een vuilniscontainer nabij de bank.  

De raadkamer bevestigde deze namiddag hun aanhouding, waardoor de vier verdachten nog minstens een maand in de cel blijven. Ze worden verdacht van bendevorming en poging tot diefstal met geweld of bedreigingen. 

Meest gelezen