Video player inladen...

Permanent gesloten: het Francorchamps Racing Hotel

In de zomerreeks "Permanent gesloten" trekt onze fotograaf Alexander Dumarey een hele week door België op zoek naar vakantie- of vrijetijdsbestemmingen waar u niet meer heen kunt. Elke dag bezoekt hij een plek die ooit een populaire toeristische bestemming was, van verlaten zwembaden tot vervallen hotels. Vandaag: het Francorchamps Racing Hotel.

Het Francorchamps Racing Hotel, ooit populair bij racefanaten, ligt er vandaag eerder troosteloos bij. De ramen zijn dichtgetimmerd en het zwembad staat droog. Een triest lot voor een plek waar geschiedenis geschreven werd.

Het is hier, in Hôtel des Bruyères (zoals het toen nog heette), dat in 1920 de basis wordt gelegd voor één van de meest legendarische racecircuits ter wereld. Jules de Thier (eigenaar van de krant La Meuse), Joseph de Crawhez (burgemeester van Spa) en Henri Langlois van Ophem (een racepiloot) tekenen hier op een kaart een parcours uit dat via de wegen tussen Spa, Francorchamps en Stavelot loopt. Het circuit Spa-Francorchamps is geboren.

De geschiedenis van het hotel zelf gaat nog iets verder terug. Halverwege de 19e eeuw is er op die plek al een boerderij. Die boerderij wordt in de decennia daarna uitgebouwd tot een volwaardig hotel. Dat in 1920 de finish van het nieuwe circuit Spa-Francorchamps vlakbij komt te liggen, legt het hotel geen windeieren. In 1922 wordt daar de eerste autorace gereden en vanaf dan groeit het hotel uit tot een populaire verblijfplaats voor racetoeristen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er hevige gevechten in en rond het nabijgelegen Malmedy. Hotel des Bruyères wordt in die periode door een divisie van Amerikaanse troepen als hoofdkwartier gebruikt. Na de oorlog herneemt het de rol van hotel.

In 2006 verandert het hotel van naam en wordt het Francorchamps Racing Hotel. Nog 2 jaar later, in 2008, wordt het overgenomen door een Luxemburgs bedrijf. Door slecht management en verouderde infrastructuur krijgt het hotel een slechte naam en blijven de klanten weg. Op 25 mei 2016 volgt het faillissement. Hoewel er plannen zijn om het hotel te heropenen, staat het gebouw sindsdien leeg.

Morgen in "Permanent gesloten": ontspanningscentrum Marcel Malderez in Sint-Genesius-Rode

Meest gelezen