Landuyt: "Partijpolitiek is mij ontgroeid. Publiek geheim dat Crombez en ik niet op dezelfde golflengte zitten"

De burgemeester van Brugge, Renaat Landuyt (SP.A), neemt afscheid van de nationale politiek. "De partijpolitiek is mij een stuk ontgroeid", aldus de socialist. Volgens hem benadrukt de partijpolitiek te veel de verschillen. Landuyt noemt zichzelf "minder extreem" dan zijn partijvoorzitter John Crombez.

Voormalig minister Landuyt kiest volop voor de Brugse burgemeesterssjerp. Hij zegt de nationale politiek dus vaarwel. "Ik wil het project in Brugge verderzetten. Dat is mijn obsessie, de rest telt echt niet", aldus Landuyt.

De SP.A'er kan zich niet meer vinden in de partijpolitiek. "De komende gemeenteraadsverkiezingen zijn geen partijpolitieke verkiezingen. Als burgemeester ben je voortdurend aan het kijken hoe je kan samenwerken, je zoekt naar politieke consensus en oplossingen voor de burgers van zijn gemeente. Nationale partijpolitiek is voortdurend zoeken naar het benadrukken van verschillen".

Volgens Renaat Landuyt zijn partijpolitieke structuren zelfs "uit de tijd". "We leven nu in een tijd waarin we moeten kijken met wie we willen samenwerken. Ik wil aan de kant staan van zij die openstaan voor de toekomst en dat vind ik evengoed terug in andere partijpolitiek als in onze eigen partij."

"Overtuigd SP.A, maar op mijn eigen manier"

Landuyt is wel een "overtuigd SP.A'er", verduidelijkt hij. "Maar ik doe dat op mijn eigen manier. Het is een publiek geheim dat John Crombez (SP.A-voorzitter) en ik niet meteen op dezelfde golflengte zitten. Ik ben wellicht meer gematigd, ik ben meer voor samenwerking met de liberalen en met groenen."

Ook een Brugse SP.A-alliantie met de N-VA is mogelijk, denkt Landuyt. "Maar zowel bij N-VA als bij CD&V zie je mensen die terugwillen naar het gesloten knusse Brugge van vroeger, het zijn de andere mensen binnen die partij die we moeten kunnen overtuigen om samen te werken."

Herbeluister hieronder het gesprek met Renaat Landuyt in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen