Schrijfster Tine Mortier verhuist naar Costa Rica: "Discriminatie en racisme hier worden steeds erger"

Schrijfster Tine Mortier uit Avelgem verhuist naar Costa Rica omdat ze het racisme in ons land beu is. Mortier is al 22 jaar getrouwd met een Zuid-Amerikaanse man en heeft drie kinderen. Zowel haar man als haar kinderen krijgen regelmatig met racisme te maken en volgens de schrijfster wordt het enkel maar erger. "Voor ons is het genoeg geweest", zegt ze aan Radio 2 West-Vlaanderen.

Het gezin van Mortier is momenteel druk bezig met verhuizen, want op 1 september trekken ze definitief naar Costa Rica, in Midden-Amerika. De man van Mortier is afkomstig uit Ecuador, in Zuid-Amerika. Hij en de drie kinderen van het gezin worden regelmatig geconfronteerd met racisme, vertelt Mortier. "We hebben in die 22 jaar de situatie achteruit zien gaan. De discriminatie en het racisme worden steeds erger. Dat is de hoofdreden waarom we besloten hebben om naar het buitenland te trekken."

"Soms gaat het om heel kleine dingen: mensen die ostentatief aan de andere kant van de straat gaan lopen als mijn man passeert bijvoorbeeld. Soms is het ook heel expliciet: uitgescholden worden op straat, steeds weer eruitgepikt worden bij politiecontroles, geweigerd worden in sommige handelszaken en horecazaken, enzovoort."

"Mijn kinderen hebben daar al van jongs af aan mee te maken. Ik herinner mij bijvoorbeeld dat mijn zoon binnenkwam en vertelde dat oudere kinderen op school hem "makkak" hadden genoemd. Hij was nog jong en had zelf amper door dat het een scheldwoord was. Het gaat zo ver dat  mijn kinderen sommige dingen niet vertellen aan mij omdat ze niet willen dat ik me te veel zorgen maak."

Het gaat zo ver dat mijn kinderen sommige dingen niet vertellen aan mij omdat ze niet willen dat ik me te veel zorgen maak.

"Ik vrees dat het algemeen is in Vlaanderen"

Ze denkt niet dat de situatie erger is in Avelgem dan elders. "We hebben kinderen die in Gent studeren, daar is het net zo. Ik vrees dat het een beetje algemeen is in Vlaanderen op dit moment. De broer van mijn man is enkele maanden geleden, toen hij op bezoek was in ons land, hardhandig aangepakt door de politie in Brussel. Het gebeurt overal."

"Verhuizen is een hele grote stap. We hebben er ook over nagedacht of het niet neerkomt op vluchten. Maar voor ons is het genoeg geweest. Op een bepaald moment heb je geen zin meer om te incasseren."

Tine Mortier is vooral bekend van haar kinderboeken, de reeks rond "Zoeperman" onder meer. Ze is van plan om in Costa Rica te blijven schrijven. "We hebben ook twee vakantiehuisjes gekocht, dus we gaan ook iets doen rond toerisme. Twee van mijn drie kinderen gaan mee. Eéntje, mijn zoon van 19, blijft in België. Hij studeert hier, heeft een vriendin en wou niet al te ver van haar verhuizen." 

Beluister het gesprek met Tine Mortier op Radio 2 West-Vlaanderen:

Meest gelezen