Videospeler inladen...

"Strandrovers" plukken schelp- en schaaldieren weg en dat is niet zonder risico

In Oostende hebben ze last van strandrovers. Dat zijn mensen die op de golfbrekers allerlei schaal- en schelpdieren meenemen. Bij het Vlaams Instituut voor de Zee denken ze dat de strandrovers alles doorverkopen als eetbaar goed. Het is stroperij en het is ook gevaarlijk, want de dieren zitten vaak vol schadelijke stoffen.

Op sommige plekken, op het Portugese eiland Madeira bijvoorbeeld, zijn de diertjes die je op de golfbreker plukt een delicatesse. Je kinderen wat mossels of garnalen laten vissen, is geen probleem. Maar tegenwoordig duiken er mensen op die golfbrekers volledig leegroven, en de oogst verkopen. Dat is verboden. De politie gaat de golfbrekers nu extra in de gaten houden. "De strandrovers nemen bijvoorbeeld schaalhoorns mee. Dat zijn zeeslakken. Ze zijn in principe eetbaar, maar dat gebeurt hier normaal gezien nauwelijks. Ik ben verrast dat ik foto's zie opduiken waarop mensen emmers vol meenemen."

Meest gelezen