AP

Taiwanese toerist en lokale visser omgekomen bij aanvallen van nijlpaarden in Kenia

In Kenia, in het oosten van Afrika, is een Taiwanese toerist om het leven gekomen door een aanval van een nijlpaard. De man was foto's aan het nemen van het dier, maar kwam te dichtbij. Dat kan erg gevaarlijk zijn, want nijlpaarden staan bekend voor hun agressiviteit. In dezelfde regio stierf ook een lokale visser na een aanval van een ander nijlpaard.

Beide aanvallen vonden zaterdag plaats. De 66-jarige Taiwanees was samen met een andere toerist uit Taiwan foto's aan het nemen van een nijlpaard aan de oever van het Naivasha-meer, op een kleine 100 kilometer van de hoofdstad Nairobi. Het dier bevond zich in de nabije omgeving van een hotel. Door hoge waterstanden in de regio is er minder land om te grazen voor de nijlpaarden, waardoor ze zich dichter wagen bij hotels en boerderijen.

Volgens getuigen waren de twee toeristen erg dicht bij het nijlpaard gekomen, waarna het dier hen aanviel. De omgekomen toerist werd gebeten en begon hevig te bloeden. Hij werd nog naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed daar aan zijn verwondingen. De andere toerist raakte lichtgewond. Het nijlpaard wordt opgespoord door de Keniaanse natuurbescherming.

In dezelfde regio werd op diezelfde dag een lokale visser aangevallen door een ander nijlpaard. De man werd in de borst gebeten en stierf enkele minuten nadat hij uit het water was gehaald. Het totale aantal doden dit jaar aan het Naivasha-meer door nijlpaarden staat nu al op zes.

Nijlpaarden staan erom bekend dat ze erg territoriaal zijn en agressief uit de hoek kunnen komen. Naast hun gewicht en kracht beschikken ze over scherpe tanden. Jaarlijks doden ze naar schatting zo'n 500 mensen in Afrika. Het nijlpaard is daarmee een van de dodelijkste diersoorten (van de grote landdieren), naast onder meer buffels, olifanten en krokodillen.

Meest gelezen