Turks actieplan weerhoudt de lira (voorlopig) van verdere terugval, maar de onrust blijft

Zowat overal zijn de beurzen vanochtend in het rood geopend uit onrust over de Turkse financiële crisis. Turkije heeft weliswaar een actieplan aangekondigd, maar wat daarin staat, is nog niet helemaal duidelijk. Ook andere munten van opkomende economieën krijgen klappen.

Vanochtend is de Turkse lira op de Aziatische markten met nog eens 11% teruggevallen, om daarna dat verlies te halveren. Toch is daarmee de druk op de munt niet voorbij.

De Turkse overheid heeft dit weekend enkele maatregelen genomen om de munt en de banken te ondersteunen. Zo is het bedrag dat de Turkse banken bij de regulator moeten "parkeren" als buffer, verminderd. Dat zou die banken zowat 6,5 miljard dollar moeten opleveren.

Even belangrijk zijn de maatregelen die NIET of NOG NIET zijn genomen: er is nog altijd geen sprake van een verhoging van de rente om de inflatie in te dammen en evenmin van beperkingen op het omwisselen van lira in dollars, euro's of andere stabiele munten. Sommige Turkse banken zouden dat op eigen houtje echter wel doen.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan had het eerder over een "economische oorlog" tegen zijn land en riep de Turken op om hun dollars en euro's om te wisselen in lira, maar dat lijkt weinig waarschijnlijk. De justitie in Turkije wil ook een onderzoek openen tegen iedereen die "geruchten" verspreidt op sociale media om de munt te ondermijnen. Ook dat zal niet echt zoden aan de dijk zetten.

Turkije zet andere munten onder druk

Vanochtend zijn zowat alle aandelenbeurzen in het rood geopend uit onrust over de Turkse crisis. In Europa krijgen vooral de banken die blootgesteld zouden zijn aan leningen aan Turkije, de rekening gepresenteerd. Daarbij worden vooral de Franse marktleider BNP Paribas genoemd, evenals de tegenhanger in Italië UniCredit, en BBVA, de tweede Spaanse bank.

Het verbaast ook niet echt dat ook de munten van andere opkomende economieën onder druk staan. Het gaat dan om de Argentijnse en Mexicaanse peso, de Zuid-Afrikaanse rand, de Russische roebel en de Indiase roepie.

Turkije, met 80 miljoen inwoners, is een grote economie, maar veel van die opkomende landen zitten in hetzelfde scenario met hoge schulden in buitenlandse deviezen en dan vooral de stijgende dollar. Door de hogere rente en door het wegtrekken van kapitaal van opkomende naar gevestigde economieën, komen veel van die landen in de problemen. Het zou dus kunnen dat het niet bij Turkije blijft. Argentinië heeft onlangs al voor hulp aangeklopt bij het Internationaal Muntfonds (IMF) en Pakistan zou dat ook moeten doen zodra daar een nieuwe regering is aangetreden.

Meest gelezen