Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Vierde dag van zware gevechten met de taliban in de Afghaanse stad Ghazni

Na vier dagen strijd hebben de talibanrebellen nog altijd delen van de provinciehoofdstad Ghazni in handen. Ghazni is van groot belang als verbinding tussen de hoofdstad Kaboel en de zuidelijke provincies van Afghanistan.

Vrijdag hebben talibanstrijders een verrassingsaanval uitgevoerd op Ghazni, de hoofdstad van de gelijknamige provincie in het oosten van Afghanistan. Ze kregen er grote delen van de stad in handen en sindsdien wordt er zwaar gevochten met het Afghaanse leger.

Vier dagen later zegt de regering dat het leger de controle heeft kunnen behouden over de overheidsgebouwen en militaire installaties in de stad, maar de taliban zijn nog altijd niet verdreven. Wel is een communicatietoren aan de rand van de stad vernield en daardoor is er weinig informatie over de toestand in de stad. Het Afghaanse leger heeft versterkingen gestuurd en de Amerikaanse troepen adviseurs om die militairen bij te staan.

Volgens de Afghaanse regering zijn de voorbije vier dagen 100 regeringssoldaten gedood. Bij de taliban zouden er 194 doden zijn gevallen.

Ghazni is een stad van 270.000 inwoners op 120 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Kaboel. De stad ligt op de belangrijkste verbindingsweg tussen Kaboel en de zuidelijke provincies met onder meer Kandahar. Er zijn nog andere verbindingen, maar die lopen in meer bergachtig terrein en via een omweg.

De verovering van Ghazni zou het zuiden van Afghanistan dus deels afsnijden van Kaboel en een belangrijke overwinning betekenen voor de taliban. De regering en het leger zullen er dus alles aan doen om de taliban uit Ghazni te verdrijven, maar die hopen ook om symbolisch krediet te verdienen hoe langer dat blijft duren.

Bron: CIA Factbook

Meest gelezen