Wie afval opruimt, mag gratis kanovaren in Gent

In Gent kunnen inwoners en bezoekers gratis met de kano varen als ze in ruil zwerfvuil verzamelen op het water. Het initiatief komt van Dokano, een verhuurdienst voor opvouwbare kano's.

Na het ploggen (joggen en intussen afval verzamelen) is er in Gent nu een nieuw initiatief om zwerfvuil aan te pakken: met de boot afval opruimen in ruil voor een gratis vaart. Kanovaarders krijgen een emmertje of tonnetje dat ze moeten vullen met afval dat ze op en in het water vinden. Wie het wil uitproberen krijgt handschoenen en een grijptang om makkelijk bij het vuil te raken. Maarten van Dokano: "Het is een beetje wennen in het begin want het is een pak moeilijker om vuilnis uit het water te vissen dan het gewoon op te rapen. Het voordeel is wel dat het vuil samen gaat drijven in hoekjes of aan kantjes."

"Niet uit evenwicht raken!"

Vooral het evenwicht bewaren lijkt de moeilijkste boodschap want de kano's zijn opvouwbare exemplaren en erg licht. Daardoor zijn ze beweeglijk maar dus ook minder stabiel. De eerste vaarten zijn een succes en de gebruikers zijn enthousiast: "Het is een erg mooie vaart waar we echt van genoten hebben en tegelijk doe je ook iets goed voor het milieu." 

Meest gelezen