Geen stormloop voor onbelast bijklussen, na 1 maand 553 registraties

Sinds midden juli kunnen mensen per maand 500 euro bijverdienen zonder daar belastingen of sociale zekerheid op te betalen. Wie dit wil doen, moet zich wel registreren op een website en één maand na de opstart hebben 553 mensen dat gedaan. De cijfers staan in Het Laatste Nieuws.

Het systeem om onbelast bij te verdienen staat open voor iedereen die minstens vier vijfde werkt, zelfstandige is in hoofdberoep of gepensioneerd is. Het extra werk dat ze kunnen doen, wordt omschreven op de site bijklussen.be: het moet gaan om werk in het verenigingsleven, in de sociale economie of om diensten tussen twee particulieren.

Eén maand na de opstart blijkt dat vooral activiteiten in sportclubs populair zijn: die zijn goed voor 65% van het totaal. Het gaat dan bijvoorbeeld om het trainen van jonge spelertjes. Bijklussers helpen verenigingen ook met de administratie of met het organiseren van activiteiten.

Ruim 100 mensen geven aan dat ze werk doen voor een particulier. Meestal gaat het dan om kleine onderhoudswerken, of over het geven van sport- of bijlessen.

In de loop van september volgt een campagne om het onbelast bijklussen verder te promoten. "Zo'n promotiecampagne is altijd nodig vooraleer een nieuw statuut ingeburgerd raakt", klinkt het op het kabinet van minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD). "Onbelast bijklussen kan nog maar sinds 15 juli. We hadden ook geen overrompeling verwacht."

Meest gelezen