AFP or licensors

Licht op groen: reddingsschip Aquarius mag aanmeren in Malta na akkoord 5 EU-landen

Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Spanje en Portugal hebben de mediterraanse ministaat beloofd de 141 migranten van het schip op te nemen. "Een concreet voorbeeld van Europees leiderschap en solidariteit", klonk het in Malta.

Vier dagen lang dobberde het reddingsschip Aquarius, een samenwerking tussen de Frans-Duitse ngo SOS Méditerranée en Artsen Zonder Grenzen, in onzekerheid rond op de Middellandse Zee. Spanje, Tunesië en Malta weigerden het schip binnen te laten en de 141 migranten voet aan wal te laten zetten. Tot het akkoord tussen de Europese landen, gesteund door de Europese Commissie, donderdag ministaat Malta overtuigde zijn haven open te stellen. 

Alle 141 migranten zullen verdeeld worden tussen Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Spanje en Portugal. De Spaanse premier Pedro Sanchez tweette dat Spanje 60 migranten zal toelaten terwijl Portugal er 30 opneemt. Maandag werden nog 114 andere migranten naar Malta gebracht, waarvan de vijf EU-landen er eveneens 60 zullen opnemen. 

In juni liet Spanje al 629 migranten, vooral uit Sub-Sahara-Afrika, toe van dezelfde boot, wat volgens Sanchez hielp om tot de nieuwe overeenkomst te komen. Malta noemde het akkoord "een concreet voorbeeld van Europees leiderschap en solidariteit."

Fréderic Penard, operationeel directeur van SOS Méditerranée liet zich hoopvol uit op een persconferentie: "Misschien hebben Europese staten eindelijk begrepen dat het onze gemeenschappelijke grens in het zuiden van Europa betreft. Het is een probleem van de 28 lidstaten. We kunnen de verantwoordelijkheid niet vermijden en moeten samenwerken."

Frédéric Penard (midden) tijdens de persconferentie over het akkoord rond de Aquarius
AFP or licensors

Meest gelezen