Videospeler inladen...

Man die met auto inrijdt op afsluiting Brits parlementsgebouw verdacht van terreur

In Londen is een auto ingereden op de afsluiting van het Britse parlement in Westminster. Daarbij zijn een aantal gewonden gevallen. Een man is opgepakt. Hij wordt verdacht van poging tot een terreurdaad.

Een zilverkleurige Ford Fiesta is om 7.37 uur plaatselijke tijd ingereden op veiligheidsbarrières aan het parlement. Volgens getuigen gebeurde dat tegen een hoge snelheid en leek het om een bewuste daad te gaan. Er zou ook rook uit de auto zijn gekomen.

Het voertuig botste tegen de barrière en kwam zo tot stilstand. De politie snelde toe en heeft de bestuurder opgepakt. In de omgeving zijn meerdere straten afgesloten voor het publiek en is ook een metrostation gesloten. De politie is massaal aanwezig. Twee gewonden zouden naar het ziekenhuis zijn gebracht, maar hun toestand zou niet levensbedreigend zijn.

Spoedberaad

Aanvankelijk wou de politie het woord "terreur" niet in de mond nemen. Tegen de middag werd wel meegedeeld dat de opgepakte man van achter in de twintig verdacht wordt van een poging tot terreuraanslag. Hij wordt vastgehouden in een politiekantoor in de buurt en de auto wordt onderzocht. Tot nu toe zijn er geen wapens of sporen van explosieven gevonden.

Vanmiddag komt de Britse regering in spoedberaad bijeen om het incident te bespreken. Premier Theresa May is op dit ogenblik in het buitenland met vakantie.

Al tweede aanslag tegen parlement

Het Britse parlement is sinds maart 2017 omgeven door veiligheidsbarrières uit staal en beton. Dat gebeurde nadat een moslimterrorist vlakbij het parlement vier mensen had doodgereden en een politieman had neergestoken. Die verdachte is nadien doodgeschoten door de politie. Op dit ogenblik is het gebouw overigens niet in gebruik omdat het gerenoveerd wordt, maar het is nog wel een symbool van de Britse democratie.

Vorig jaar zijn er overigens drie aanslagen geweest in de Britse hoofdstad. Na die tegen het parlement, was er ook een aanval met auto's en messen op de London Bridge in juni. Toen werden acht mensen vermoord en schoot de politie de drie daders dood.

Kort daarop reed een man dan weer met een auto in op een groep moslims in Finsbury Park. Daarbij is een dode gevallen. De daders is intussen veroordeeld wegens een racistische aanslag.

In september vorig jaar raakten 30 mensen gewond bij een explosie in het metrostation Parsons Green in Londen. Enkele dagen later werd een man van Iraakse afkomst opgepakt in Dover en later veroordeeld tot levenslang.

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen