Videospeler inladen...

Bloementapijt Brussel ziet er anders uit door droogte

Om de twee jaar wordt er op de Grote Markt in Brussel een heus bloementapijt gemaakt van begonia's. Die bloemen komen uit onze streek, onder meer van kweker Johan Aelterman uit Destelbergen. Hij levert tienduizenden bloemen in allerlei kleuren, maar door de droogte zijn ze niet allemaal meer voorradig en dus ziet het tapijt er een tikkeltje anders uit.

Kweker Johan Aelterman is op dit moment volop bezig met begonia's plukken op het veld. "Vandaag en morgen worden alle bloemen geplukt. Degene die we vandaag plukken gaan vannacht en morgen in de 'frigo' zodat ze vers blijven. Die van morgen worden rechtstreeks naar Brussel gebracht.". Op twee dagen tijd moeten Johan en zijn team tienduizenden begonia's plukken. Die maken allemaal deel uit van het grote bloementapijt dat je vanaf donderdag kan gaan bekijken op de Grote Markt in Brussel. 

Andere kleuren

Door de aanhoudende hitte zullen er enkele kleurverschuivingen zitten in de originele plannen. "De knolbegonia heeft nood aan een Belgische zomer. Gelukkig is het net wat beginnen regenen en de bloemen herstellen vlug. Toch zijn er bepaalde soorten niet meer voorradig. Het tapijt zal er dus iets anders uitzien dan gepland!". Zo zal bijvoorbeeld de appelsienkleurige begonia die in het midden van het tapijt zit, veel lichter zijn. 

Viva Mexico

Het tapijt staat dit jaar in het teken van Guanajuato, een regio in Mexico met een rijke bloemencultuur. Niet minder dan 400.000 begonia's zullen het bloementapijt kleuren. "De begonia's worden aangevuld met zo'n 100.000 dahlia's omdat bepaalde kleuren gewoon niet beschikbaar zijn bij begonia's", aldus Johan. 

Het tapijt aanleggen doen Johan en een 100-tal vrijwilligers in geen tijd. Ze beginnen om 5u 's ochtends en zijn klaar rond de middag. "Iedereen kent zijn taak, daardoor verloopt alles heel vlot.". Over het eindresultaat kan Johan nog niets zeggen: "Daarvoor moet je zelf langskomen op de Grote Markt. En vergeet niet, je kan de opbouw van het tapijt volledig volgen via een livestream!".

Het tapijt ligt er vanaf donderdag tot en met zondag. 

VIDEO: bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen