Videospeler inladen...

Brandende auto's zetten Zweden in vuur en vlam

Groepen gemaskerde jongeren hebben in Göteborg en andere Zweedse steden maandagavond minstens 90 auto's in brand gestoken. Ze zouden zich georganiseerd hebben via sociale media. "Wat doen jullie in vredesnaam toch?", vraagt Zweeds premier Stefan Löfven zich af. Twee personen van 16 en 21 zijn ondertussen opgepakt omdat ze worden verdacht van het coördineren van de rellen.

Rond negen uur gisteravond kwam de eerste oproep binnen bij de brandweer van Göteborg. Vele oproepen volgden wanneer groepen gemaskerde jongeren door de stad trokken, stenen gooiden naar de politie en voertuigen in brand staken. Ook in andere Zweedse steden zoals Trollhättan, Lysekil en Falkenberg volgden gelijkaardige rellen.

De politie van Göteborg meent dat het geweld via sociale media gecoördineerd zou zijn, maar wou dat vooralsnog niet bevestigen. Een woordvoerder van de politie zegt dat de rellen "georganiseerd en voorbereid waren" en dat tot wel honderd auto's in brand gestoken waren of beschadigd zouden zijn. 

Aankomende verkiezingen

Zweden kampt met een toename aan geweld in stedelijke gebieden met een hoge werkloosheidsgraad en andere sociale problemen. Op 9 september trekt het land naar de stembus om een nieuw parlement te verkiezen, waarbij veiligheid en openbare orde belangrijke thema's zijn. 

De huidige Zweedse premier Stefan Löfven bekritiseerde het geweld op de Zweedse radio: "Wat doen jullie in vredesnaam toch? De maatschappij moet op harde wijze reageren." De man deed geen uitspraak over de daders die achter de rellen zouden zitten.  

Meest gelezen