Cafés in Humbeek en Vilvoorde beschermd als monument

Volkscafé Luminor op de Grote Markt in Vilvoorde en café met danszaal Eldorado in Humbeek zijn voorlopig beschermd als monument. Het gaat zowel om de gevel als het interieur. "Het is uitzonderlijk dat het interieur van beide cafés zo goed bewaard bleef", zegt Minister-President Geert Bourgeois, die ook bevoegd is voor monumentenzorg.

Het gebouw van de Luminor doet al 100 jaar dienst als café. Het interieur is ingericht met gefineerde lambriseringen met inlegwerk, banken, spiegels en een toog met glazenkast. Zelfs de tafeltjes zijn speciaal voor het café gemaakt. Zij zijn ingelegd zoals de toog en de lambrisering en werden als interieurelement mee opgenomen in de bescherming.

Eigenaar Daniel De Koker is tevreden met de bescherming. "Als eigenaar had ik in het begin een beetje een dubbel gevoel”, zegt hij. “Ik wist niet goed wat dit zou meebrengen. Nu sta ik er positief tegenover. Eventuele veranderingen zullen wel in samenspraak moeten gebeuren. Ik heb alleszins wel de bedoeling om het café te behouden.”

Ook café Eldorado en de bijhorende danszaal in de Kerkstraat in Humbeek worden voorlopig beschermd. Een juwelier liet het gebouw omstreeks 1905 bouwen. In 1927 richtte architect Jean De Roy uit Merchtem het café en de danszaal opnieuw in. Het café kreeg een inrichting in de stijl van een pakketboot terwijl voor de danszaal de zwierige beaux-artsstijl is gebruikt.

Na de voorlopige bescherming organiseert het gemeentebestuur een openbaar onderzoek. Op die manier heeft iedereen de kans om opmerkingen of bezwaren kenbaar te maken bij de gemeente. Binnen een periode van negen maanden beslist minister-president Geert Bourgeois over een definitieve bescherming.

Meest gelezen