Jan de Groen

Stormweercodes leiden tot discussie: schade bij code geel is betalend, bij code oranje niet

In de brandweerzone Rivierenland, in de provincie Antwerpen, moeten tientallen mensen 100 euro betalen omdat ze vorige week de brandweer belden voor stormschade. Er kwamen bijna 300 oproepen binnen op 8 en 9 augustus. Sommige mensen die schade leden, zullen zelf voor de kosten moeten opdraaien, anderen niet. Dat komt omdat het KMI eerst code geel had gegeven en niet code oranje.

Sinds de hervorming van de brandweer heeft elke zone een eigen reglement, waarin de brandweer zelf kan bepalen hoeveel ze aanrekent voor elk soort interventie. Vorige week leidde dat in de brandweerzone Rivierenland tot een probleem. "Want toen werden er twee codes gegeven door het KMI, code geel en code oranje", vertelt Bert Michielsen, officier bij de brandweerzone Rivierenland. "Bij de code geel is het betalend voor particulieren en bij code oranje niet."

"Vaak is het eerst code oranje dat later afgezwakt wordt naar code geel, maar hier was het andersom, hier was het eerst code geel dat verstrengd werd naar code oranje", voegt Michielsen er nog aan toe. Mensen die dus belden voor stormschade op het moment dat code geel nog van kracht was, kunnen een rekening van de brandweer in de brievenbus verwachten.

Het aanrekenen van de kosten waarvoor particulieren zelf moeten opdraaien als ze de brandweer bellen lijkt willekeur, want die verschillen van brandweerzone tot brandweerzone. Op de verschillende websites van de zones zijn de vele retributiereglementen bovendien ook niet allemaal eenvoudig terug te vinden. De vraag is dan ook of er niet gestreefd moet worden naar een meer eenvormig model ten voordele van de burger.

"KMI is niet verantwoordelijk voor wat anderen met waarschuwingen doen"

Het KMI zelf is alvast verbaasd over de discussie. Het baseert zich voor de stormwaarschuwingen enkel op wetenschappelijke gegevens en is niet verantwoordelijk voor de kosten die de brandweer zelf aanrekent voor een interventie, klinkt het.

"Ik denk dat het voor iedereen het best zou zijn als wij ons blijven concentreren op de weerkundige criteria, zodat iedereen goed weet wanneer code geel of code oranje afgekondigd zal worden", zegt weerman David Dehenauw. "Maar wij weten niet welke acties onze waarschuwingen hebben bij bepaalde overheden en zijn niet verantwoordelijk voor wat anderen daarmee doen."

Meest gelezen