De Backer: "Proefeiland voor Knokke komt er voorlopig niet", Lippens: "Hoedje af"

Het proefeiland voor de kust van Knokke-Heist komt er voorlopig niet. Dat meldt federaal staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD). De voorwaarden om zo'n kunstmatig testeiland te bouwen zijn op dit moment niet vervuld. De Knokse burgemeester Leopold Lippens reageert tevreden, want hij is een hevige tegenstander van het eiland.

Met het proefeiland wil de Vlaamse regering - bevoegd voor kustverdediging - onderzoeken of een kunstmatig eiland onze kust beter kan beschermen tegen zware stormen. Federaal staatssecretaris De Backer - die bevoegd is voor de Noordzee- heeft in zijn marien ruimtelijk plan de mogelijkheid voor zo'n testeiland opgenomen, maar wel onder een reeks strenge voorwaarden.

"En de voorwaarden zijn niet vervuld", aldus De Backer. "Het eiland voor de kust van Knokke komt er op dit moment niet. Tussen de wens om een testeiland te bouwen en de bouw zelf liggen nog heel wat wettelijke en praktische bezwaren."

Philippe De Backer verwijst nu door naar Vlaams minister van Openbare Werken Ben Weyts (N-VA). "Het is aan Vlaanderen, en Ben Weyts, om aan te tonen dat een eiland op deze plek de énige manier is om Knokke te beschermen."

 In 2020 zou moeten worden gestart met de aanleg van het 40 hectare grote kunstmatige eiland op 1,2 kilometer voor de Knokse kust.

Lippens: "Hoed af voor De Backer"

Burgemeester graaf Leopold Lippens van Knokke tekende eerder al hevig verzet aan tegen de mogelijke komst van het testeiland, zeker nu het project naderde en met een openbaar onderzoek reëler werd.

Hij maakte vorige week bekend dat hij een gespecialiseerd advocatenkantoor de opdracht had gegeven alle juridische middelen in te zetten om de bouw ervan tegen te houden. Lippens reageert dan ook erg tevreden op de uitspraak van staatssecretaris De Backer. "Ik doe mijn hoed af voor de moedige keuze van De Backer",  klinkt het. 

"Het is een uitermate intelligent standpunt van de staatssecretaris", aldus Lippens. "De richtlijnen in het Marien Ruimtelijk Plan moeten gerespecteerd worden en in dit geval is dat niet gebeurd." Volgens de burgemeester is minister Weyts nu aan zet en moet hij met een valabel alternatief komen. Hoe Knokke-Heist dan wel beschermd moet worden, weet de burgemeester niet. "Maar zandsuppletie kan een optie zijn."

Crevits: "Dient doordacht te gebeuren"

Intussen mengt ook Vlaams viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) zich in de discussie. "Kustverdediging is belangrijk en dient doordacht te gebeuren, zonder impact op het toerisme", schrijft ze op Twitter.  "Een groot draagvlak is cruciaal."

Meest gelezen