Drie maanden na opening: put van 2 miljoen en directeur diamantmuseum DIVA stapt op

Met veel bombarie werd begin mei het nieuwe museum voor diamant, juwelen en edelsmeedkunst, kortweg DIVA geopend. Amper drie maanden later kijkt het museum aan tegen een financiële put van twee miljoen euro en moet het op zoek naar een nieuwe directeur. Jeroen Martens, de huidige directeur van DIVA,  heeft zijn vertrek aangekondigd.  

Drie maanden na de opening van het nieuwe diamantmuseum Diva in Antwerpen verlaat de directeur het museum en hij laat een put van 2 miljoen euro na. Bij de museumstichting, dat is de instelling van drie Antwerpse musea die vroeger tot de provincie behoorden,  is te horen dat het financiële tekort en het vertrek van de directeur niets met elkaar te maken hebben.

Voorzitter van de Museumstichting Luk Lemmens: "Budgetoverschrijdingen bij nieuwe projecten zijn niet abnormaal, en een tekort van zo'n 10 procent, wat deze 2 miljoen is, is niet uitzonderlijk."  Men wil het tekort tegen het einde van het jaar wegwerken door te besparen op algemene kosten en door de samenwerking met China opnieuw te bekijken. Want de tentoonstellingen van het Diva reizen naar ginder en het verschepen van topstukken is duur.

Lemmens is erg tevreden over het werk van Martens. "In vier jaar tijd heeft hij een nieuw museum opgebouwd dat goede kritieken en steeds meer bezoekers krijgt. Jeroen Martens heeft zelf aangegeven dat hij zichzelf niet ziet als de geschikte persoon om de dagelijkse leiding van DIVA op zich te nemen. We gaan dus op zoek naar een vervanger."

Intussen is Walter Rycquart, de algemeen directeur van de Museumstichting, waarnemend directeur van DIVA.  

Meest gelezen