Videospeler inladen...

Eerste gezin zonder papieren opgesloten in Steenokkerzeel

In het gesloten repatriëringscentrum 127bis in Steenokkerzeel is sinds deze morgen een eerste uitgeprocedeerd gezin opgesloten. In de loop van de namiddag voerde Amnesty International Vlaanderen protest tegen de opsluiting. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) laat intussen verstaan dat hij geen "kinderpardon" wil in deze zaak. De vader van het gezin is volgens hem een "zware crimineel".  

Het gezin werd in de loop van de ochtend ondergebracht in het gesloten repatriëringscentrum. Het gaat om een familie van Servische origine met vier kinderen. Ze hebben alle procedures uitgeput om hier een geldige verblijfsvergunning te bekomen en verblijven sinds 2013 illegaal in het land. Twee keer werden ze ondergebracht in een open huis in afwachting van hun repatriëring, maar telkens ontsnapten ze. Het is nog niet duidelijk wanneer het gezin wordt gerepatrieerd, aldus de Dienst Vreemdelingenzaken.

Francken: Geen "kinderpardon" voor "zware criminelen"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) reageert via Twitter op de kritiek van verschillende ngo's en oppositiepartij Groen. Volgens hem is de vader van het opgesloten gezin een "zware crimineel". In deze zaak wil hij dan ook geen "kinderpardon", zoals Groen volgens hem voorstelt. 

Dienst Vreemdelingenzaken laat weten dat de vader momenteel in de gevangenis - en dus niet bij zijn gezin in het gesloten centrum van Steenokkerzeel - zit. Hij werd recent tot 37 maanden veroordeeld voor diefstal met geweld. 

Speciale "familie units"

Sinds kort kunnen uitgeprocedeerde gezinnen met kinderen in bepaalde omstandigheden opnieuw opgesloten worden in het gesloten repatriëringscentrum, tien jaar nadat ons land met de praktijk was gestopt na een reeks veroordelingen. Vanuit het sociale middenveld en het VN-Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen komt er kritiek op die maatregel.

Volgens de regering-Michel is de maatregel noodzakelijk, omdat er te veel gezinnen vanuit de open terugkeerwoningen opnieuw onderduiken en daardoor hun repatriëring ontlopen.

In het gesloten centrum van Steenokkerzeel zijn een aantal speciale afgescheiden "familie units" gebouwd om gezinnen in onder te brengen. Staatssecretaris voor Asiel Theo Francken (N-VA) wil die naar eigen zeggen als allerlaatste middel gebruiken voor gezinnen die een vrijwillige terugkeer blijven weigeren. "Het opsluiten in gesloten centra zal enkel - voor een korte periode - gebeuren als alle procedures zijn opgebruikt", klonk het eerder.

Meest gelezen