Videospeler inladen...

Conflict tussen Turkije en VS duurt voort: Erdogan gaat Amerikaanse elektronica boycotten

Turkije gaat Amerikaanse elektronische toestellen "boycotten". Dat zegt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die onder meer verwijst naar de iPhone van Apple.

"We gaan Amerikaanse elektronische toestellen boycotten. Als zij iPhones hebben, hebben anderen Samsung", aldus Erdogan tijdens zijn speech, in een sfeer van erg gespannen diplomatieke betrekkingen tussen VS en Turkije.

"Wij hebben Vestel Venus", benadrukt de president, die verwijst naar het Turkse bedrijf Vestel Elektronik en de smartphone die het produceert. "We zullen zelf betere producten maken dan wat we in het buitenland kopen en ze in het buitenland verkopen."

Nochtans wordt Erdogan zelf regelmatig gezien met een iPhone of iPad in de hand. Tijdens de couppoging van 2016 riep Erdogan zijn aanhangers op om op straat te komen via een boodschap die hij verspreidde met FaceTime, een videotelefonietoepassing ontwikkeld door Apple.

De VS en Turkije liggen overhoop. De crisis is onder meer het gevolg van een dispuut tussen de VS en Turkije over dominee Andrew Brunson, die in 2016 in Turkije werd gearresteerd op beschuldiging van terrorisme en spionage. Naast sancties van beide kanten tegen de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken, kondigde president Donald Trump ook aan dat de importheffingen op aluminium en staal verdubbeld zouden worden tot respectievelijk 20 en 50 procent. Erdogan spreekt van een politiek complot tegen zijn land.

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...

Meest gelezen