Nicolas Maeterlinck

Gele doos moet leven redden van Brugse senioren

In Brugge loopt een proefproject met een gele doos. Senioren kunnen die wegstoppen in hun koelkast. In de doos zit belangrijke medische informatie. Door ze in de koelkast te stoppen kunnen hulpverleners ze gemakkelijk terugvinden bij noodsituaties. "Ook je medicijnen kan je erin kwijt", zegt de enthousiaste gebruiker Paul Couvreur (75).

Bij noodsituaties gaat vaak veel tijd verloren omdat hulpverleners niet de juiste informatie hebben om snel te handelen. In Brugge willen ze daar wat aan doen en loopt nu een proefproject. Een aantal 75-plussers konden er een gele doos aanvragen. In die doos zit belangrijke medische informatie. Ze houden ze bij in de koelkast, niet omdat ze iets fris moeten houden, maar omdat dat een plek is die hulpverleners vrij snel kunnen vinden.

Ook medicijnen

Paul Couvreur (75), ex-rijkswachter en één van de mensen die de gele doos uittest, ziet bovendien extra mogelijkheden. "Hartpatiënten bijvoorbeeld of mensen met diabetes zouden ook medicijnen in de doos kunnen bewaren. Als ze dan toch in de koelkast zit". Een sticker aan de deur geeft aan dat de bewoner een gele doos in zijn of haar koelkast heeft. 

Inspiratie uit Wallonië

Het project met de gele doos is niet uniek in ons land. Schepen van Bevolking Martine Matthys startte de test op op basis van een tip van politiekorpschef Dirk Van Nuffel. Die haalde zijn inspiratie op zijn beurt uit Wallonië, waar een soortgelijk project loopt. Als alles goed loopt wil schepen Matthys alle 65-plussers in Brugge de kans geven een gele doos aan te vragen.

Meest gelezen