Ilja Leonard Pfeijffer: “Ziekenhuis in Genua hield meteen rekening met het ergste”

De Nederlandse schrijver Ilja Leonard Pfeijffer woont en werkt in de Italiaanse stad Genua, waar vanmiddag het Morandi-viaduct instortte, met tientallen doden en gewonden tot gevolg. “In het ziekenhuis waar mijn schoonzus werkt, werd al rekening gehouden met 200 à 300 doden, en een duizendtal gewonden”, weet de schrijver.

Ilja Leonard Pfeijffer vernam het noodlottige nieuws over de instorting al heel snel nadat het gebeurd was. “Het ging allemaal heel snel. Het is rond het middaguur, 12 uur, gebeurd en een paar minuten later kreeg ik de eerste berichten binnen. Eerst van mijn vriendin, daarna van andere mensen, via sociale media.” Daar zag de schrijver de eerste foto’s en filmpjes van de brug die in puin lag.

“Die brug is een fundamentele levensader van de stad”, legt de Nederlandse schrijver uit in het Radio 1-programma “De wereld vandaag”. “Iedereen kent die brug. Het is de belangrijkste verbindingsweg tussen het centrum en alle wijken in het westen, en het vliegveld. De brug wordt door ontzettend veel mensen gebruikt. Het is eigenlijk ook de verbindingsweg tussen Genua en Milaan, en ook Genua en Frankrijk. Het is het laatste stuk van de A10.”

(Lees verder onder de situatiekaart.)

Ik acht het niet uitgesloten dat het dodental de komende uren nog zal stijgen.

Pfeijffer wist al heel snel dat de situatie heel erg was. De zus van zijn vriendin is namelijk arts in een ziekenhuis in Genua, “en daar zijn alle verloven nu ingetrokken”. “Alle medici zijn nu op post en in het ziekenhuis werd rekening gehouden met 200 à 300 doden, en een duizendtal gewonden. Laat ons hopen dat dit alleen was om voorbereid te zijn op het ergste, maar ik acht het niet uitgesloten dat het dodental de komende uren nog zal stijgen.”

Hoe de brug is kunnen instorten, daar heeft de schrijver ook nog geen informatie over. “Het is te gemakkelijk om te snel conclusies te trekken. Helaas heeft Italië ervaring met ongelukken die voorkomen hadden kunnen worden. Het regende heel hard: anderhalf uur lang trok een zomerse onweersbui over, maar een brug die goed gebouwd is, stort daardoor niet in. Er moet dus wel meer aan de hand zijn geweest”, besluit de schrijver.

Beluister het volledige gesprek met Ilja Leonard Pfeijffer:

Meest gelezen