Videospeler inladen...

Herbekijk: snelwegbrug ingestort in Genua, wat weten we tot dusver?

In Genua is een snelwegbrug ingestort. Volgens de Italiaanse overheid zijn er nu al zeker 22 doden gevonden. Buitenlandjournalist Jeroen Reygaert gaf om 15.15 uur een laatste stand van zaken van wat daar precies is gebeurd. 

"Het begon eigenlijk allemaal vanmiddag rond twaalf uur in de Italiaanse stad Genua, het noordwesten van Italië niet zo ver van de Franse grens", legt Jeroen Reygaert uit.  "Daar ligt een snelweg, de A10, die het centrum met de luchthaven verbindt, een drukke snelweg, een viervaksbaan. Er barstte een onweer los rond de middag en ongeveer op hetzelfde moment is een viaduct van ongeveer 100 meter ingestort, op een plaats waar ook fabrieken staan, en spoorwegen liggen."

"Het is eigenlijk een beetje vergelijkbaar met het viaduct van Vilvoorde of dat van Wilsele. Het gaat echt over een industrieel gebied. Op dat moment reed daar best veel volk, het is toeristisch seizoen in Noord-Italië en een deel van die brug is bezweken. Daarbij zijn tientallen auto’s naar beneden gestort."

Ondertussen is de dodentol bijgesteld naar 22 door de Italiaanse minister van Verkeer. "Het was al van bij het begin duidelijk dat het cijfer ging oplopen. Lokale media hadden het al over tientallen doden." Maar er zijn ook overlevenden: "Zeven mensen zijn gered en naar het ziekenhuis gebracht, vijf zijn wel zwaar gewond. Het cijfer is nog niet definitief want het is chaos daar."

Vooralsnog gaat alle aandacht uit naar hulp voor de slachtoffers

In die totale chaos proberen mensen toch te gissen naar de oorzaak, maar dat is volgens Reygaert nog veel te vroeg: "Vooralsnog gaat alle aandacht uit naar hulp voor de slachtoffers. Er stonden ook huizen onder de brug dus ook die zijn beschadigd. Dat valt allemaal nog af te wachten."

Reacties van binnen en buiten Italië stromen binnen. Italiaans minister van Binnenlandse Zaken Salvini heeft zijn medeleven al uitgesproken en ook uit ons land heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) dat gedaan. "Maar we hebben nog geen zicht of er Belgische slachtoffers zijn. Daar is het nog veel te vroeg voor. Maar het is een streek waar veel mensen op vakantie gaan", klinkt het in de studio.

De brug is al een probleemgeval sinds de bouw

Er zijn heel veel hypotheses over de oorzaak van de instorting, zegt Jeroen Reygaert. "De brug is uit de jaren 60 en is onlangs, in 2016, gerestaureerd."

"De brug is al een probleemgeval sinds de bouw. Ze is veel duurder uitgevallen dan oorspronkelijk het idee was, er was constant een probleem mee. In 2016 was de brug ook een tijdje dicht, met constructieproblemen, met veiligheidsproblemen. Er zijn grote herstelwerken uitgevoerd, maar of het er iets mee te maken heeft, weten we nog niet."

"Het is ook gruwelijk slecht weer met forse regenbuien, dus dat kan het ook zijn. Momenteel is het nog veel gissen en het is nog veel te vroeg voor een onderzoek."

Meest gelezen