Copyright {year4} The Associated Press. All rights reserved.

"Meer dan 1.000 kinderen misbruikt door meer dan 300 priesters in Pennsylvania"

Volgens een Amerikaanse onderzoeksjury hebben honderden priesters meer dan 1.000 kinderen misbruikt in 6 bisdommen in de staat Pennsylvania. Het misbruik gebeurde gedurende tientallen jaren en werd vakkundig in de doofpot gestopt. Het is het grootschaligste onderzoek ooit in de VS naar seksueel misbruik binnen de katholieke kerk.

Het onderzoek naar het misbruik gebeurde de afgelopen twee jaar door een zogenoemde grand jury. Dat is een volksjury die op basis van bewijsmateriaal en getuigenissen beslist of iemand aangeklaagd zal worden voor een misdrijf. Pas dan kan er een formeel proces komen.

De onderzoeksjury kwam erachter dat honderden geestelijken op systematische wijze zeker 1.000, "maar mogelijk duizenden", slachtoffers maakten. Bovendien zou het seksueel misbruik op nauwkeurige wijze en gedurende decennia in de doofpot zijn gestopt, met medeweten van hoge geestelijken in Pennsylvania én in het Vaticaan.

De doofpotoperatie was minutieus uitgewerkt

Procureur-generaal van Pennsylvania

De onderzoekers vonden documenten die het misbruik beschreven én de doofpotoperatie om alles toe te dekken. Slachtoffers werden ontmoedigd om met hun verhaal naar de politie te gaan en ook bij beschuldigingen van priesters werd de politie niet op de hoogte gebracht of politiemensen werden geïntimideerd, zodat ze geen onderzoek zouden voeren.

"De doofpotoperatie was minutieus uitgewerkt", legt de procureur-generaal van Pennsylvania uit. "Het onderzoek is gebaseerd op de documenten die de geestelijken zelf bijhielden over het misbruik."

"Priesters verkrachtten jonge jongens en meisjes en de mannen van god boven hen deden niets om hen te beschermen", haalt het rapport uit. Het is maar de vraag of veel mensen zullen terechtstaan voor de feiten, want de meeste verdachten zijn of al overleden of de feiten zijn verjaard.

Meest gelezen