Videospeler inladen...

Wenen verslaat voor het eerst in zeven jaar Melbourne als meest leefbare stad

Wenen is verkozen tot meest leefbare stad ter wereld. De Oostenrijkse hoofdstad staat bovenaan het lijstje van The Economist en onttroont daarmee Melbourne in Australië, dat de afgelopen zeven jaar op de eerste plaats stond. 

Het Britse magazine The Economist zoekt elk jaar uit hoe het zit met de leefbaarheid in 140 steden. Daarbij wordt er gekeken naar infrastructuur, cultuur, politieke en sociale stabiliteit, criminaliteit, onderwijs en toegang tot gezondheidszorg.

Veiligheid

De afgelopen zeven jaar voerde de Australische stad Melbourne het lijstje aan, maar nu is er een wissel aan de top. Bovenaan staat nu Wenen, de hoofdstad van Oostenrijk. Het is de eerste keer dat er een Europese stad op de eerste plek staat. 

Volgens de onderzoekers is de veiligheid er in heel wat Europese steden op vooruit gegaan. Het feit dat Wenen de ranglijst aanvoert, wijst op "een relatieve terugkeer naar stabiliteit in grote delen van Europa". En ook de lage criminaliteit in de stad speelde een rol, zo blijkt.

Bovenaan en onderaan

Melbourne staat nu op de tweede plaats. Twee andere Australische steden -Sydney en Adelaide- zitten in de top tien. Ook Japan en Canada scoren goed met respectievelijk een derde en zevende plaats voor Osaka en Tokio en een vierde, zesde en achtste plaats voor Calgary, Vancouver en Toronto. Kopenhagen in Denemarken is de enige andere Europese stad in de top tien.

Aan de onderkant van de rangschikking prijkt Damascus in Syrië, dat verscheurd is door de burgeroorlog. Op de tweede plaats van minst leefbare steden staat Dhaka in Bangladesh, gevolgd door Lagos in Nigeria.

Videospeler inladen...

Meest gelezen