Meghan Markle, Thomas Markle en de Queen: voorlopig geen makkelijk huwelijk.
AP/Reporters

Meghan Markle, haar loslippige vader en het Britse hof: hoe moet het verder?

Ze blijven hem op de hielen zitten en hij blijft praten tegen de Britse tabloidpers: Thomas Markle, vader van de hertogin van Sussex, Meghan Markle. Tussen vader en dochter zelf is het daardoor even windstil, de ooit hechte relatie is bekoeld. Dit is ook geen goede reclame voor het Britse hof, want Thomas Markle is in interviews niet mals. Hoe kan Buckingham Palace dat elegant oplossen?    

De situatie is verre van makkelijk te noemen. De 74-jarige vader Thomas Markle praat openhartig met de Britse kranten en tv, over zijn dochter en sinds 19 mei haar echtgenoot, de Britse prins Harry. Vóór het huwelijk liet hij zich tegen betaling fotograferen toen hij een kostuum voor het trouwfeest paste en door literatuur over Groot-Brittannië bladerde.

Daar had hij spijt van, zeker toen gezondheidsproblemen -hartproblemen- hem verhinderden Meghan als bruid weg te geven. Prins Charles zorgde toen voor de oplossing en werd opgetrommeld om Meghan naar het altaar te begeleiden.  

WPA Rota

"Ze praat niet meer tegen mij"

Wie dacht dat het windstil zou worden, naast de immer kwaad twitterende zus Samantha Markle, heeft het mis: Thomas blijft interviews geven en blijkt zelfs bij wijlen de wanhoop nabij. In juni klapte hij uit de biecht tegen Piers Morgan van Good Morning Britain (ITV) dat Harry "openstaat voor het experiment Brexit" en dat Harry vindt dat we "president Trump een kans moeten geven".  Eind juli uitte Thomas Markle dan kritiek op zijn dochter en bij uitbreiding de hele Britse koninklijke familie.

Thomas zegt onder meer teleurgesteld te zijn omdat "Bean" (koosnaampje voor Meghan, red.) al weken geen contact meer met hem heeft. "Ze zou niets zijn zonder mij. Ik heb haar de hertogin gemaakt die ze nu is. Krijg ik daar een bedankje voor? Ze praat niet meer tegen mij, ze heeft haar telefoonnummers veranderd", vertelde hij vanuit zijn woonplaats in Mexico aan de Daily Mail. Voor haar verjaardag in augustus wilde hij haar een kaartje sturen, maar Thomas twijfelde. "Het paleis zou het gewoon drie dagen lang in water steken om zeker te zijn dat de post niet zou exploderen", klonk het laconiek. En ook: "Misschien is het wel handiger voor Meghan als ik zou sterven."

Deze week in The Sun stelde Thomas dat het paleis hem wellicht zal uitsluiten en dat hij zijn dochter nooit meer zal zien. "Ik heb alleen dingen gezegd die ik wilde zeggen. Ik wil nu op vakantie gaan en wat proberen rusten", klonk het evenwel.  Hij wenste Meghan voorts "alle geluk" toe.

Represented by ZUMA Press, Inc.

Aanpak zoals bij de oom van Kate Middleton?

De meningen in de pers en op sociale media zijn erg verdeeld: sommigen oordelen dat vader Markle té ver is gegaan en beter discreet zou zijn, zoals Meghans moeder Doria Ragland dat is. Anderen zien er echter geen graten in en spreken over het recht op vrije meningsuiting, "Thomas Markle mag gerust zijn gedacht zeggen" en "je kan niemand verhinderen om te praten".

Het is alvast een delicate situatie voor de hertogin van Sussex en het Britse hof.  Onze correspondente Lia van Bekhoven vindt dat Buckingham Palace eerder had moeten ingrijpen.

"Iedereen heeft wel een familielid dat problematisch is. Bij Megans schoonzus, Kate Middleton (foto), was er een lastige oom Gary Goldsmith (wegens drugsgebruik en partnergeweld, red.) en daar is mee gepraat om hem te doen zwijgen. Tegen hem is gezegd: "Heb je toch de sterke druk om te praten? Laat het ons even weten, want dan zijn we daar op voorbereid." Die strategie is gewoon niet gebruikt bij de vader van Meghan Markle. Die man is achternagezeten door paparazzi en heeft een paar moeilijke periodes gehad zónder dat hij is bijgestaan door adviseurs uit Londen. Terwijl hij dat wel nodig had."

AUDIO Lia van Bekhoven vertelt:

Meest gelezen