Videospeler inladen...

Permanent gesloten: ontspanningscentrum Marcel Malderez in Sint-Genesius-Rode

In de zomerreeks "Permanent gesloten" trekt onze fotograaf Alexander Dumarey een hele week door België op zoek naar vakantie- of vrijetijdsbestemmingen waar u niet meer heen kunt. Elke dag bezoekt hij een plek die ooit een populaire toeristische bestemming was, van verlaten zwembaden tot vervallen hotels. Vandaag: ontspanningscentrum Marcel Malderez in Sint-Genesius-Rode.

Bijna 50 jaar lang konden de ambtenaren van Verkeerswezen en RTT terecht in Sint-Genesius-Rode voor ontspanning. Speciaal voor hen baatte de staat daar een recreatiedomein uit, het ontspanningscentrum Marcel Malderez.

In 1958 opent de overheid een recreatiedomein aan de trilpopulierenlaan in Sint-Genesius-Rode. Het domein krijgt de naam "Ontspanningscentrum Marcel Malderez" mee, naar de toenmalige secretaris-generaal van het Ministerie van Communicatie. Alle ambtenaren van Verkeerswezen en RTT kunnen zich daar aan voordeeltarief ontspannen met activiteiten, zoals zwemmen, minigolf, tennis of petanque. 

Het centrum maakt echter veel verlies en er wordt maar weinig geïnvesteerd in de infrastructuur. In 2001 krijgt de technische installatie van het zwembad een upgrade, maar dat blijkt een vergooide investering te zijn: door besparingen sluit het domein nog datzelfde jaar de deuren.

Het centrum komt na de sluiting in handen van de Regie der Gebouwen. Zij geven het terrein op hun beurt door aan het departement Economie, Wetenschap en Innovatie. Al die tijd blijft het domein leegstaan en het raakt langzaam in verval.

In 2008 krijgt het nabijgelegen Von Karmann-instituut het terrein in bruikleen. Zij geven de oude feestzaal en een gebouw met kleedkamers een nieuwe invulling. De rest van het domein blijft er verloederd bijliggen, het is wachten op subsidies om het te herontwikkelen. In 2015 figureert het zwembad kort in de film "Le tout nouveau testament" van Jaco Van Dormael.

Morgen in "Permanent gesloten": familiepark Aviflora in Ingelmunster

Meest gelezen