Politie Berlare vraagt meer tact op sociale media na pijnlijke Facebookpost

De politiezone Berlare-Zele vraagt inwoners om meer tact en respect na ongevallen. Gisteren doken op Facebook foto's op na een ongeval met een gewonde. Er werd ook gezegd dat het slachtoffer dood was, terwijl dat niet klopte. De familie van het slachtoffer kreeg het bericht te zien en was meteen, onterecht, in shock.

De politie van Berlare-Zele vindt het niet kunnen dat mensen foto's of selfies posten aan de plaats waar net een ongeval is gebeurd. Of, dat er mensen meteen beginnen filmen. De foto's en video's duiken snel op op lokale Facebookpagina's waar ze dan ook voor de nodige onrust zorgen.

Het zijn niet alleen vaak ongepaste en zelfs schokkende beelden. In sommige gevallen wordt er zelfs foute informatie verspreid die familie van slachtoffers sneller bereikt dan de juiste info. Dat gebeurde ook gisteren en zorgde uiteraard voor een emotionele shock. 

Bij het ongeval gisteren circuleerde op sociale media meteen dat het slachtoffer overleden was. Die informatie klopte niet maar ging wel een eigen leven leiden. De familie van het slachtoffer kreeg het bericht ook te zien en herkende de auto. Zij leefden plots in de veronderstelling dat ze een dierbare hadden verloren.

Sensatie haalt het van gezond verstand

Johan De Bruycker van de politie: " De mensen van slachtofferhulp zijn opgeleid om op een correcte en serene manier bij familieleden, en in het slechtste geval bij nabestaanden, slecht nieuws te brengen."

"Dat hoort niet via sociale media te gebeuren. Dat kan zware emotionele gevolgen hebben. En, dat is overbodig, want in dit geval ging het niet om een dodelijk ongeval. Ik veronderstel dat de sensatiedrang van sommige mensen soms een beetje het gezond verstand overstijgt."

Oproep tot meer tact

Daarom vraagt de politie iedereen om bewuster om te gaan met die sociale media en te beseffen wat het kan veroorzaken. "Situaties zoals gisteren willen we in de toekomst echt vermijden." 

Meest gelezen