Videospeler inladen...

Protest tegen opsluiting van gezin zonder papieren: "Een kind sluit je niet op. Punt"

Amnesty International Vlaanderen kwam deze middag bijeen aan het kabinet van premier Charles Michel (MR). Daar protesteerde de organisatie tegen de opsluiting van een gezin in het gesloten centrum in Steenokkerzeel. Ze plaatsten er een spandoek en 150 knuffels met de boodschap "Een kind sluit je niet op. Punt." Deze ochtend kwam een eerste gezin aan in het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel. Het gaat om een moeder met vier kinderen van Servische origine. 

Vanmorgen kwam het eerste gezin met vier kinderen aan in een van de family units van het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel. Het gezin is uitgeprocedeerd en verblijft sinds 2013 illegaal in ons land. Twee keer werden ze in een open gezinswoning ondergebracht in afwachting van hun repatriëring, maar sloegen daar op de vlucht. Het gezin wordt daarom ondergebracht in een gesloten centrum, in afwachting van een repatriëring naar het land van herkomst. 

"Vandaag zet ons land een verontrustende stap achteruit", zegt woordvoerder Lore van Welden van Amnesty International Vlaanderen. "Onderzoek toont aan dat de opsluiting van kinderen - zelfs voor een korte periode, in aangepaste omstandigheden en onder begeleiding van hun ouders – nefaste gevolgen kan hebben voor hun mentale gezondheid en ontwikkeling." De organisatie spoort de Belgische autoriteiten aan om in te zetten op bestaande alternatieven, zoals terugkeerwoningen of opvang in de gezinswoning. 

Ook andere organisaties zijn kritisch

Ook andere organisaties laten zich kritisch uit voor de opsluiting van het gezin zonder papieren. Zo organiseert het collectief #NotInMyName woensdag een betoging aan het standbeeld van Manneken Pis. Het standbeeld zou daarbij ook symbolisch worden opgesloten.

De CEO van UNICEF, Olivier Marquet, reageert dan weer in een videoboodschap: "Detentie van alle kinderen, met of zonder migratieachtergrond, is voor UNICEF onaanvaardbaar."

Vorige week spoorde de VN-Vluchtelingenorganisatie België aan om geen kinderen op te sluiten. "Zelfs als ze samen met hun familie worden vastgehouden of wanneer ze enkel voor een korte periode worden opgesloten, kan detentie een verwoestend effect hebben op de fysieke, emotionele en psychologische ontwikkeling van kinderen", klonk het daar. 

Het Platform Kinderen op de Vlucht, Unicef België, Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Caritas International lanceerden iets meer dan een jaar geleden de campagne "Een kind sluit je niet op. Punt", om te protesteren tegen het nieuwe detentiecentrum. Intussen hebben 312 organisaties zich achter die campagne geschaard.

De organisaties wijzen erop dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens België in het verleden al herhaaldelijk heeft veroordeeld voor het opsluiten van kinderen in ongepaste omstandigheden. 

Meest gelezen