Videospeler inladen...

Hulpdiensten blijven hele nacht puin doorzoeken in Genua: "Zeker al 26 doden"

De Italiaanse hulpdiensten blijven nog de hele nacht zoeken naar slachtoffers onder de ingestorte brug in Genua. Een dertigtal voertuigen is daar 40 meter naar beneden gestort. Officieel zijn al 26 doden geteld, maar volgens de lokale brandweer zijn er zeker 35 dodelijke slachtoffers. 16 mensen werden al vanonder het puin gehaald. 10 van hen zijn in kritieke toestand.

Het Morandi-viaduct op de autosnelweg A10 verbindt de haven en de luchthaven van Genua en maakt deel uit van de snelweg tussen de Franse grens en Genua. Vanmiddag is de brug over een afstand van 80 meter ingestort. Dat zou gebeurd zijn tijdens een hevige storm.   

Volgens het Italiaanse persbureau ANSA zijn er nu al zeker 35 doden geteld. ANSA beroept zich op bronnen bij de brandweer. Eerder had vicepremier Matteo Salvini gesproken over "een dertigtal doden". Er liggen echter nog altijd een onbekend aantal mensen onder het puin en Salvini verwachtte dat de dodentol nog kon oplopen. De hulpverleners hebben nu honden ingezet om hen terug te vinden.

Gewonden

Zestien personen zijn levend van onder het puin gehaald en zijn per helikopter overgebracht naar een ziekenhuis. Tien van hen zouden er erg aan toe zijn. In totaal zouden er ongeveer een dertigtal voertuigen op de brug gereden hebben toen die instortte. Een aantal voertuigen zouden in een rivier onder het viaduct gevallen zijn. Een vrachtwagenchauffeur kon zijn voertuig nog net tot stilstand brengen voor het afgebroken stuk viaduct.

Onder het ingestorte deel van het viaduct bevonden zich geen huizen, maar wel enkele loodsen. Omdat het vakantie is, waren daar wellicht weinig of geen mensen aan het werk.

(Lees verder onder de luchtbeelden die de omvang van de instorting tonen)

Videospeler inladen...

Hulpverleners zijn massaal ter plaatse, maar ze moeten wel opletten omdat in de omgeving een aantal aardgasleidingen liggen. Het viaduct loopt over een industriezone. Er zouden dus geen woningen zijn onder de brug, maar wel fabrieken waar mensen werken.

"Brooklyn Bridge" met problemen

Het Morandi-viaduct, ook wel de Brooklyn Bridge van Genua genoemd, ligt op de A10-autosnelweg tussen de haven en de luchthaven van Genua en gaat over een rivier, een spoorlijn en een industriezone.

(Lees verder onder de kaart.)

Het viaduct werd geopend in 1967, maar is sindsdien een onderwerp van controverse geweest. De bouw kostte een pak meer dan gepland en bovendien liepen de kosten voor het onderhoud van de brug zo snel op dat die hoger waren dan de bouwkosten zelf.

Bovendien hadden ingenieurs van de Universiteit van Genua kritiek op de stabiliteit van het viaduct. Ze wezen op gevaren en vroegen dat de brug snel vervangen zou worden. Twee jaar geleden werd de brug al eens gerenoveerd en volgens het bedrijf dat het viaduct uitbaat, zijn toen ook de fundamenten versterkt.

Probleem is dat de Ligurische kust rond Genua erg bergachtig is met diepe kloven en het verkeer in de buurt dus door een groot aantal tunnels en bruggen moet. het verkeer omleiden is dus niet zo eenvoudig.

De Italiaanse regering die in juli is aangetreden, zegt dat ze de verouderde infrastructuur in het land wil moderniseren en dat ze daarom de begrotingsregels van de Europese Unie zal overtreden als dat nodig is. "Zijn die regels belangrijker dan de veiligheid van de Italiaanse burgers? Voor mij duidelijk niet", aldus vicepremier Salvini.

Bekijk hier het verslag uit Terzake

Videospeler inladen...

Oproep

Bent u op dit moment in Genua, dan komt VRT NWS graag met u in contact. Mail ons uw contactgegevens naar oproep@vrtnws.be.

Videospeler inladen...

Meest gelezen