WWF vraagt steun voor boeren om omheining te plaatsen nu er al twee wolven opgedoken zijn in ons land

Natuurvereniging WWF vraagt aan de overheid om veehouders financieel en technisch te ondersteunen nu er een tweede wolf opgedoken is in Limburg. "Schade vermijden, is de beste manier om het draagvlak voor wolven groot te houden", voegt Natuurpunt eraan toe.

Nieuws uit wolvenland gisteren: naast wolvin Naya is er nog een wolf opgedoken in ons land, vermoedelijk een mannetje. De kans bestaat dus dat België volgend jaar enkele jonge wolfjes telt. Toch is er ook minder nieuws. Vorige week werden er negen schapen gedood in Limburg. Normaal gesproken verkiezen wolven wilde prooien boven vee. "Sommige wolven ondervinden echter dat, bijvoorbeeld schapen, gemakkelijke prooien zijn. Zeker als de wolf onderweg is en zich op ongekend terrein bevindt. Ook in hun territorium kunnen ze schapen doden ter aanvulling van hun dieet." Als ze een schaap doden is dat normaal wolvengedrag, klinkt het bij natuurorganisatie WWF.

WWF vraagt financiële steun voor boeren om omheining te plaatsen

Volgens WWF moet er volop ingezet worden om dat scenario te vermijden. "Een wolf moet leren dat vee geen deel kan uitmaken van zijn dieet." In Duitsland zijn beschermingsmaatregelen bijvoorbeeld zeer succesvol gebleken. "Aangepaste (elektrische) afsluitingen en/of het inzetten van kuddebewakingshonden kunnen schade door wolven zo goed als uitsluiten, indien ze correct gebruikt worden. In Duitse deelstaten waar de wolf gevestigd is, worden boeren vergoed voor het nemen van deze beschermingsmaatregelen." WWF vraagt dan ook aan de overheid om de veehouders financieel en technisch te ondersteunen om zulke maatregelen te nemen.

Natuurpunt: "Vermijden van schade is allerbeste manier om draagvlak voor wolven groot te houden"

Ook Natuurpunt ondersteunt de vraag van WWF. "Het gaat om maatregelen die voorgesteld werden naar aanleiding van het wolvenplan waar Vlaams minister van Landbouw en Natuur Joke Schauvliege (CD&V) momenteel aan werkt", zegt Natuurpunt-woordvoerder Hendrik Moeremans. Natuurpunt vraagt ook om proefprojecten op te starten en in te zetten op sensibilisering. Alle betrokken partijen en mensen die te maken hebben met wolven, moeten samengebracht worden. "Het vermijden van schade is de allerbeste manier om het draagvlak voor wolven groot te houden."

Natuurpunt vraagt ook werk te maken van "ontsnippering", of het verbinden van natuurgebieden. Dat moet de kans verkleinen dat een wolf doodgereden wordt.

Agentschap voor Natuur en Bos bekijkt de vraag van WWF

Het Agentschap voor Natuur en Bos bevestigt het belang van preventieve maatregelen. "We bekijken het met alle partners samen", laat de woordvoerder weten. "We moeten daarbij natuurlijk ook nadenken over middelen, de wetgeving en of het gerechtvaardigd is. Want als het voor een wolf kan, waarom niet voor andere soorten. Dat is allemaal stof tot nadenken. Maar we zijn zeker bereid om dit samen met de lokale partners te bekijken."

Meest gelezen