Video player inladen ...

Opgesloten Lula geregistreerd als presidentskandidaat in Brazilië

In Brazilië heeft de linkse Arbeiderspartij (PT) ex-president Luiz Inácio Lula da Silva, die in de cel zit, ingeschreven als kandidaat voor de presidentsverkiezingen. Met betogingen ondersteunden duizenden aanhangers zijn kandidatuur. 

Toch is het onwaarschijnlijk dat de populaire ex-president bij de verkiezingen van begin oktober zal kunnen aantreden. Hij zit wegens corruptie een gevangenisstraf uit van twaalf jaar. Het Hooggerechtshof moet op 17 september een beslissing nemen.

Met ongeveer 30 procent in de jongste peilingen is Lula met voorsprong de populairste presidentskandidaat. Op de tweede plaats staat de ultrarechtse ex-militair Jair Bolsonaro. Die fulmineert op tijd en stond tegen homoseksuelen en minderheden en is een fan van de dictatuur. 

De grootste economie van Latijns-Amerika maakt een diepe crisis door. Een groot deel van de politieke klasse is verwikkeld in corruptieschandalen, de economie hapert en de criminaliteit blijft toenemen.

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Video player inladen ...