Videospeler inladen...

EU: "Klopt niet dat Italië geen geld voor brug meer had door Europese begrotingsregels"

Het klopt niet dat Italië niet meer kan investeren in een betere wegeninfrastructuur door de Europese begrotingsregels. Dat zegt de Europese Commissie als antwoord op de aantijgingen van de eurokritische minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini. "Integendeel," zegt Europa, "Italië ontvangt net een pak euro's voor infrastructuur, waaronder wegen." 

Volgens Salvini weerhouden de strenge Europese begrotingsregels Italië ervan om te investeren in een betere infrastructuur, zoals wegen en scholen. "Geld dat aan gezondheid en veiligheid besteed zou kunnen worden, mag als gevolg van de strikte (...) regels die Europa oplegt, niet voor uitgaven geboekt worden", hekelde Salvini. "We moeten eens nadenken of het nog nut heeft om die Europese regels te volgen", voegde hij eraan toe. 

De Europese Commissie reageert geprikkeld, en zegt dat Italië net geld krijgt van Europa voor investeringen zoals die waar Salvini het over heeft, en geeft concrete cijfers. In de periode 2014-2020 komt Italië in aanmerking voor 2,5 miljard euro aan Europees geld uit het Structuur- en Investeringsfonds, aldus de EU.

In de periode 2014-2020 kan Italië rekenen op ongeveer 2,5 miljard Europees geld voor investeringen in infrastructuur

Dat geld kan gaan naar investeringen in netwerkinfrastructuur zoals wegen en sporen, benadrukt Europa. Bovendien heeft de Commissie in april een investeringsplan voor Italiaanse snelwegen goedgekeurd. Dat ging over circa 8,5 miljard euro aan investeringen, onder meer in de regio van Genua.

Italië is "vrij om specifieke begrotingsprioriteiten te stellen" over publieke uitgaven, zegt Europa nog, en zou daar de Italianen ook voor hebben aangemoedigd, onlangs nog in de landenspecifieke aanbevelingen voor 2018.

Meest gelezen